Realitatea augmentată și virtuală

 

Principala diferență dintre realitatea virtuală și cea augmentată este modul în care utilizatorii interacționează cu mediul. În realitatea virtuală, utilizatorul este complet cufundat într-un mediu virtual, în timp ce, în realitatea augmentată, utilizatorul rămâne în lumea reală, dar cu elemente virtuale suprapuse.

Realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR) sunt adesea folosite ca sinonime, dar se referă la două tehnologii distincte. În timp ce realitatea virtuală este o simulare completă a unui mediu artificial, realitatea augmentată suprapune elemente virtuale în lumea reală. În acest articol, vom explora diferențele dintre cele două tehnologii.

Concentrați-vă pe realitatea virtuală

Realitatea virtuală constă în crearea unui mediu artificial în 3D, complet imersiv pentru utilizator. Căștile de realitate virtuală conțin senzori care urmăresc mișcările capului. Ele ajustează vizualizarea în timp real, oferind utilizatorului o experiență completă în lumea virtuală.

Căștile sunt folosite pentru o varietate de aplicații, cum ar fi jocurile video, formarea profesională, medicină, arhitectură ș.a. Cei care le folosesc pot interacționa cu obiecte virtuale și se pot deplasa în jurul mediului în mod natural, având parte de o experiență captivantă. În industrie, VR poate simula medii de lucru pentru formarea lucrătorilor și proiectarea produselor. De asemenea, poate antrena lucrătorii în proceduri complexe, prin simularea unor medii de lucru periculoase sau greu accesibile. Nu în ultimul rând, poate îmbunătăți proiectarea produselor, permițându-le inginerilor să vizualizeze prototipuri virtuale, înainte de a le construi.

Ce este Realitatea Augmentată

Spre deosebire de realitatea virtuală, realitatea augmentată folosește fie camera unui dispozitiv mobil, fie căștile, pentru a suprapune elemente virtuale în lumea reală. Aceste elemente includ imagini, videoclipuri, sunete sau informații contextuale, cum ar fi indicații de orientare sau date despre produse.

Realitatea augmentată este adesea folosită în aplicațiile mobile pentru retail, publicitate, educație și jocuri video. De exemplu, aplicațiile de vânzare cu amănuntul pot permite clienților să vadă virtual mobilierul, în propriul lor spațiu, înainte de a-l cumpăra. Aplicațiile educaționale, în schimb, pot suprapune informații despre repere istorice, într-un tur de vizitare a obiectivelor turistice.

Diferențele cheie dintre realitatea virtuală și realitatea augmentată

Principala diferență dintre realitatea virtuală și cea augmentată este modul în care utilizatorii interacționează cu mediul. În realitatea virtuală, utilizatorul este complet cufundat într-un mediu virtual. În realitatea augmentată, utilizatorul rămâne în lumea reală, însă are parte de elemente virtuale suprapuse.

O altă diferență importantă este hardware-ul necesar pentru fiecare tehnologie. Realitatea virtuală necesită un set cu cască, echipată cu senzori meniți să urmărească mișcările capului. De cealaltă parte, realitatea augmentată poate folosi un simplu smartphone sau tabletă.

Cum rămâne cu realitatea mixtă?

Tehnologia de realitate mixtă (MR) combină elemente de realitate augmentată și virtuală, în vederea creării unui mediu interactiv. Capacitățile sale permit identificarea ambelor mâini și a elementelor de mediu, cum ar fi pereții, mesele și obstacolele. Această adaptare la realitate permite conținutului virtual să se „muleze” mediului, stabilind o diferență semnificativă între realitatea mixtă, augmentată și virtuală. MR ajută lucrătorii să îndeplinească sarcini complexe în industrie, oferindu-le, în timp real, informații despre mediul lor de lucru.

Cum funcționează?

Realitatea mixtă funcționează prin utilizarea senzorilor de urmărire (pentru a analiza mișcările utilizatorului), combinând, prin ecrane transparente, elementele virtuale cu viziunea utilizatorului. Senzorii detectează mișcările capului și a mâinilor, permițând utilizatorilor să interacționeze cu obiecte virtuale, într-un mediu mixt. Imaginile virtuale sunt suprapuse în lumea reală, generând o experiență captivantă.

Beneficiile realității mixte în industrie

Realitatea mixtă oferă numeroase posibilități în sectorul industrial. Poate antrena tehnicieni prin simularea situațiilor reale, asigurând o instruire practică, fără riscuri. De asemenea, poate facilita proiectarea și modelarea produselor, permițând interacțiunea directă cu prototipurile virtuale. Asemenea posibilități reduc riscurile și costurile asociate cu formarea la locul de muncă. În plus, realitatea mixtă facilitează colaborarea între echipe, permițând mai multor utilizatori să împărtășească aceeași experiență virtuală și să interacționeze.

Realitatea virtuală, mixtă și augmentată sunt tehnologii distincte, cu aplicații diferite. Realitatea virtuală este ideală pentru experiențe complet imersive, în timp ce realitatea augmentată este potrivită pentru adăugarea de elemente virtuale la experiențele existente. Indiferent de tehnologie, toate trei au puterea de a transforma modul în care interacționăm cu lumea digitală, oferind noi oportunități în industrie. Înțelegând diferențele dintre VR, VM și VA, o puteți alege pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs.

 

 

Pentru mai multe informații legate de industria și tehnologiile 3D, nu ezitați să vă abonați la newsletter.

    Sunt de acord să primesc ultimele noutăți în domeniul

    3D CAD/CAM3D Print3D ScanHardwarePromoții, Webinarii ,Evenimente, Cursuri


    Politica de prelucrare a datelor caracter personal
    Am citit Politica prelucrare date cu caracter personal CADWORKS și sunt de acord cu prelucrarea acestora.