Vehiculele electrice și soluția Creaform Ametek

 

Conform datelor furnizate de Agenția Internațională pentru Energie (IEA) referitor la piața de mașini, ponderea vehiculelor electrice (EV) a crescut de la aproximativ 4% în 2020 – la 14% în 2022, urmând să atingă 18% la final de 2023. Fără nici o îndoială, cererea de vehicule electrice este în plină expansiune.

Creșterea semnificativă se datorează stimulentelor guvernamentale, comportamentului consumatorilor, dar și îmbunătățirilor aduse tehnologiei EV. Guvernele de pretutindeni au introdus politici pentru a încuraja adoptarea vehiculelor electrice. Conștientizarea consumatorilor a evoluat, odată cu creșterea cererii pentru tehnologii mai ecologice și moduri de mobilitate durabile. De asemenea, tehnologia bateriei s-a îmbunătățit considerabil. În prezent, autonomia de rulare, generată de o singură încărcare, e mai lungă. Nu în ultimul rând, infrastructura de încărcare s-a extins rapid, odată cu creșterea numărului de vehicule electrice aflate în circulație.

Faptul în sine aduce beneficii atât mediului înconjurător, cât și producătorilor de piese auto pentru VE.

Piese noi, dar aceeași nevoie de control al calității

OEM și producătorii de piese, obișnuiți să producă vehicule tradiționale cu motoare cu ardere internă (ICE), sunt nevoiți să facă față schimbării. Trecerea de la ICE la EV se poate dovedi dificilă, perturbând întregul lanț de aprovizionare. Pe măsură ce apare necesitatea de a dezvolta piese și produse noi, procesul de electrificare capătă amploare, aducând schimbări majore pe piața componentelor auto. Calitatea pieselor trebuie să rămână, totuși, impecabilă, indiferent de circumstanțe. Fiecare piesă trebuie să respecte standardele de calitate, să îndeplinească cele mai strânse toleranțe și, totodată, să fie furnizată la timp.  Astfel, producătorii de componente auto urmează să se confrunte cu diverse provocări.

Provocări care îi așteaptă pe producătorii de piese EV

Măsurarea materialelor reflectorizante

Piesele folosite la fabricarea vehiculelor electrice, cum ar fi suportul pentru baterie, sunt de obicei realizate din materiale ușoare și durabile (ex: aluminiu, oțel, diverse compozite), în mare parte reflectorizante. Orice tehnologie de măsurare, care implică lumină albă sau albastră, este sensibilă la finisarea suprafeței, necesitând pregătirea suprafeței (sub formă de aplicare a pulberii), în vederea efectuării inspecției în mod corespunzător. Un astfel de tratament înseamnă un pas suplimentar în procesul de inspecție, deci mai mult timp pentru fabricarea și livrarea pieselor.

Inspectarea pieselor EV în timp ce crește debitul

Metodele tradiționale de inspecție implică timp. Mașinile de măsurare a coordonatelor (CMM) sunt amplasate în laboratoare de metrologie dedicate, necesitând programare, configurare și multiple drumuri spre și de la linia de producție. Mai mult, CMM-urile nu sunt instrumente rapide de inspecție, necesitând experți în metrologie, uneori greu de găsit, ținând cont de cererea lor pe piață. Asemenea pașii suplimentari încetinesc procesul de inspecție, afectând producția.

Controlul părților mari și complexe

Tava bateriei este principala parte structurală a EV. Prin urmare, tăvile au dimensiuni mari. O singură persoană nu le poate muta cu ușurință. În plus, ele sunt produse în medii dure, cu oscilații, vibrații și variații termice omniprezente, care perturbează efectuarea măsurătorilor precise. Nu în ultimul rând, tăvile prezintă extruzii, adesea dificil de măsurat cu ajutorul uneltelor tradiționale.

Soluția la provocări: Precizia și controlul automat al calității, oferite de Creaform Ametek

Ideal ar fi ca producătorii de piese auto să poată inspecta piesele mari și complexe direct în atelier, fără a compromite precizia sau a avea nevoie de pregătirea prealabilă a suprafețelor. Instrumentul lor de metrologie ar trebui să măsoare rapid, dar și să fie intuitiv, nefiind nevoie de timp îndelungat de instruire, manipulare sau programare. Asemenea beneficii i-ar ajuta pe producători să accelereze timpul necesar inspecției și să-și sporească producția.

DURA Automotive Systems este un furnizor global de automobile, specializat în proiectarea, inginerie și fabricarea de soluții pentru evoluția mobilității. Pasionată de tehnologie și procesele de producție de ultimă generație, compania e cunoscută pentru sprijinul acordat unui cunoscut brand de automobile de lux în aderarea la revoluția EV.

În căutarea celei mai avansate tehnologii, capabilă să răspundă nevoilor sale de măsurare cu precizie, DURA Auto a ales Creaform Ametek, atrasă de capacitatea de măsurare, portabilitate și flexibilitate. Înarmați cu MetraSCAN 3D și HandyPROBE (alături de Polyworks), inginerii săi au atins toleranțe de precizie pentru cele mai exigente specificații ale produselor. Viteza de neegalat și portabilitatea instrumentelor de măsurare au contribuit la reducerea timpului de inspecție, ceea ce a influențat pozitiv întregul proces de producție.

„Folosim Creaform MetraSCAN 3D și HandyPROBE ca stații de măsurare portabile, pentru a măsura extrudările primite și a obține scanări rapide ale produsului, asigurându-ne că piesele sunt ok. Datorită Creaform , ne-am mărit capacitatea cu 75%.”
Branden Head, supervizor metrologie Dura Automotive

Performanța distinctă obținută cu Creaform Ametek și Polyworks a confirmat reputația puternică a companiei în industria măsurătorilor 3D. „Creaform și soluțiile sale de măsurare 3D au fost esențiale pentru capacitatea de măsurare în unitatea noastră”, a mai remarcat Branden Head. „Proiectul nostru ar fi fost sortit e;ecului fără tehnologia Creaform și Polyworks.”

De cealaltă parte, Creaform Ametek e alegerea ideală pentru controlul automat al calității.

Sistemele automate de control al calității (AQC) reprezintă o strategie cheie pentru creșterea eficienței inspecției și a producției, fără sacrificarea acurateții măsurătorilor. Indiferent de tipul de producție – amestec mare/volum redus; amestec scăzut/volum mare – soluțiile AQC pot fi integrate rapid într-o linie de producție, fără antrenament îndelungat sau perioade de nefuncționare semnificative, reducând timpii de achiziție a datelor (de la câteva ore la doar câteva minute) și asigurându-se că piesele EV respectă toleranțele stricte și reglementările din industrie.

Walter Automobiltechnik GmbH este un renumit furnizor german de piese și accesorii pentru marii OEM din industria auto și a motocicletelor. În ultimii ani, cererea crescândă de piese noi, destinate vehiculelor electrice, a determinat compania să caute o abordare alternativă de inspecție, pentru a-și îmbunătăți calitatea și productivitatea pieselor. Cei de la Walter Automobiltechnik își doreau în special o soluție care să înlocuiască metodele sale manuale și CMM-urile tradiționale în producerea unui suport de motor EV, pentru noul Mini Cooper SE complet electric de la BMW.

Căutând să evalueze calitatea suporturilor sale de motor EV și să mențină un ciclu scurt de timp, Walter Automobiltechnik a apelat la Creaform R-Series. Echipa de metrologie a implementat MetraSCAN 3D-R, un scaner optic puternic, montat pe robot, în două celule de măsurare industriale personalizate, automate, la sfârșitul liniei de producție. VXelements, platforma software 3D complet integrată a celor de la Creaform, a fost, de asemenea, aleasă pentru a efectua inspecțiile.

Cu rata mare de măsurare a MetraSCAN 3D-R, Walter Automobiltechnik și-a redus timpul de inspecție de la o oră și 30 de minute la doar opt minute per montură, toate cu o precizie de 0,05 mm. Fără îndoială, Walter Automobiltechnik nu ar fi putut atinge acest nivel de debit cu un CMM tradițional. „Creaform este un must-have în industria auto”, a declarat Tommy Laukdrej, șeful managementului calității la Walter Automobiltechnik.

Timp de inspecție mai rapid pentru o producție mai mare

Orice metodă dovedită, care accelerează timpul de inspecție, va duce la o producție mai mare. Indiferent dacă producătorii de piese auto efectuează inspecții direct în atelier, sau automatizează procesul de inspecție, fără a compromite acuratețea, ei au de câștigat din luarea în considerare a soluțiilor de scanare 3D portabile sau automatizate. O eficiență sporită îi va mulțumi și pe ei, dar și pe clienții lor.

 

Mai multe date despre alegerea și beneficiile unui scaner 3D găsiți aici. Pentru alte date din sfera industriei și tehnologiilor 3D, abonați-vă la newsletter.

    Sunt de acord să primesc ultimele noutăți în domeniul

    3D CAD/CAM3D Print3D ScanHardwarePromoții, Webinarii ,Evenimente, Cursuri


    Politica de prelucrare a datelor caracter personal
    Am citit Politica prelucrare date cu caracter personal CADWORKS și sunt de acord cu prelucrarea acestora.