Scannere laser 3D: ghid de cumpărare

Scanarea laser 3D este o tehnologie avansată. Se estimează că, până în 2026, valoarea acestor dispozitive va crește anual cu 7.5%, ajungând, până în 2030, la circa 16.66 miliarde de dolari.

Ce este, însă, un scanner laser 3D? Pentru ce e folosit și cum poate o companie să-l aleagă pe cel mai bun de pe piață? Iată doar câteva întrebări la care articolul de față vă va furniza un răspuns.

Ce este un scanner laser 3D?

Un scanner laser 3D este un dispozitiv fără contact și nedistructiv. Funcția sa e de a capta digital măsurători 3D ale obiectelor și mediului înconjurător, folosind lasere. Cu alte cuvinte, pe măsură ce utilizatorii scanează un obiect, scannerul laser 3D proiectează modelul codat al acestuia, creând versiunea sa digitală.

Ulterior, copia digitală a obiectului poate fi exportată ca fișier poligonal, care este o reprezentare a modelului 3D, și utilizată în diferite programe de proiectare asistată de computer (CAD), inspecție sau imprimare 3D.

Ce poate face un scanner laser 3D?

În funcție de marcă și model, un scanner laser 3D poate fi folosit pentru a scana tot felul de obiecte, indiferent de complexitatea geometriilor, formelor, dimensiunilor, materialelor și finisajelor suprafeței lor. De fapt, scannerele laser 3D specializate pot scana chiar și corpuri umane sau clădiri.

Scannerele laser 3D portabile le permit operatorilor să le folosească aproape oriunde, pentru a obține măsurători 3D precise, indiferent de mediul înconjurător. Fie că utilizatorii trebuie să scaneze o piesă în sala de producție, fie o conductă care a fost excavată, sau o componentă minusculă și greu de atins dintr-un vehicul, scannerele laser 3D generează datele necesare pentru procesare. 

Ce industrii folosesc scannere laser 3D?

Vă întrebați unde sunt folosite scannerele laser 3D? Răspunsul e simplu – practic oriunde! La bază, scannerele laser 3D contribuie la crearea modelor 3D (= replici) ale obiectelor fizice. Aceasta înseamnă că scannerele laser 3D pot fi folosite de profesioniști din diverse sectoare, cum ar fi:

 • Aerospațial
 • Transport și automobile
 • Produse pentru consumatori
 • Producție B2B
 • Educaţie
 • Industriile grele
 • Sănătate
 • Patrimoniu, artă și arhitectură ș.a.
 • Ulei și gaz
 • Generare de energie electrică

În plus, datorită democratizării tehnologiilor de scannare cu laser 3D, astfel de dispozitive, de calitate profesională și la prețuri accesibile, se dovedesc o alegere excelentă nu doar pentru profesioniști, ci și pentru pasionați, artiști etc.

Pentru ce este folosit un scanner laser 3D?

Acum că v-ați familiarizat cu industriile care apelează frecvent la scannerele laser 3D, haideți să explorăm vasta gamă de aplicații ale acestora. Iată doar câteva exemple:

 • Dezvoltare și design de produs

Scannerele cu laser 3D pot ajuta inginerii și designerii industriali să dezvolte noi produse inovatoare, cum ar fi motociclete de înaltă performanță pentru stradă și offroad.

 • Imprimare 3D (producție aditivă)

Echipele de proiectare pot crea rapid prototipuri ale pieselor sau ale unor produse complete, folosind scannere laser 3D și o imprimantă 3D.

 • Inginerie inversă

Echipele de producție folosesc scannere laser 3D, făcând inginerie inversă a pieselor critice pentru care nu au modelele 3D originale, cum ar fi pe piața de schimb din industria auto.

 • Controlul și asigurarea calității

Echipele de inspecție folosesc scannere laser 3D, de ultimă generație, pentru a îmbunătăți controlul calității în procesele de fabricație aditivă ale pieselor mari.

 • Întreținere, reparație și revizie (MRO)

Profesioniștii MRO profită de scannerele laser 3D pentru a evalua deteriorarea critică a componentelor aeronavelor.

 • Testare nedestructivă (NDT)

Efectuarea inspecțiilor în centralele nucleare e facilitată de scanarea laser 3D.

 • Știință și educație

Cercetătorii și profesorii îi învață pe inginerii și designerii industriali cum să folosească scannerele laser 3D în domeniul lor de activitate.

 • Medicină și asistență medicală

Profesioniștii și tehnicienii medicali folosesc scannere laser 3D pentru a crea orteze personalizate de remodelare craniană.

 • Patrimoniu, arheologie, arhitectură și artă

Conservarea sau arhivarea patrimoniului și artei e simplificată semnificativ atunci când restauratorii folosesc scannerele laser 3D.

 • Multimedia, efecte vizuale și metavers

Scannerele laser 3D sunt folosite pentru a crea jetoane NFT pentru arta digitală, precum și modele 3D în metavers.

 • Construcții

Industria construcțiilor optează din ce în ce mai mult pentru scannere laser 3D pentru orice, de la validarea execuției designului, până la crearea de modele 3D de construcție.

Care este diferența dintre scanarea laser și scanarea CMM fixă?

Deși există o varietate de soluții de măsurare 3D disponibile pe piață, două dintre ele sunt comparate frecvent: scannerele portabile cu laser 3D și mașinile de măsurare în coordonate fixe (CMM).

Ambele tehnologii prezintă nivelurile de precizie necesare pentru utilizarea profesională. Un CMM este alcătuit dintr-o masă de bază solidă din granit, un braț montat pe portal/pe punte și un palpator utilizat pentru măsurarea tactilă. Adesea, CMM-urile sunt amplasate în laboratoare sau camere speciale, deoarece pot fi sensibile la condițiile ambientale (ex: vibrații, praf, niveluri de umiditate etc.). Principalul avantaj este că un CMM este extrem de precis. În ciuda acestui fapt, operarea sa necesită un metrolog cu experiență. De asemenea, se poate dovedi lent și cu o flexibilitate limitată. În plus, piesele trebuie transportate la CMM, ceea ce îl face ineficient pentru debitele accelerate, dar și dificil de utilizat pentru piesele mari.

Scannerele laser 3D portabile sunt, în general, foarte precise, iar măsurătorile 3D se obțin rapid. Mai mult, datorită interfețelor intuitive și designului ergonomic, acestea sunt ușor de utilizat de către operatori, indiferent de nivelul lor de calificare. Adițional, pentru că sunt portabile și robuste, scannerele laser 3D pot fi folosite atât în atelier, cât și în exterior, rezistând în condiții dure, fără a sacrifica acuratețea, fiabilitatea și repetabilitatea datelor.

De multe ori, producătorii investesc în ambele tehnologii. CMM-urile sunt folosite pentru inspecțiile importante, care necesită un nivel înalt de precizie,iar scannerele laser 3D sunt utilizate pentru restul măsurătorilor 3D, eliminând blocajele la CMM-uri și îmbunătățind productivitatea generală.

Cât costă un scanner laser 3D?

Gama de prețuri a scannerelor laser 3D depinde de calitatea și nivelul de performanță al dispozitivelor.

Scannerele laser 3D ieftine pot fi găsite la mai puțin de 1000 de dolari. Scannerele laser 3D cu preț mediu ajung la câteva zeci de mii. Scannerele laser 3D de nivel metrologic, în special cele utilizate pentru controlul automat al calității, în procesele Industry 4.0 și-n aplicațiile critice de proiectare a produselor, cu toleranțe strânse și standarde stricte, pot depăși prețul de 100.000 de dolari.

Iată doar două exemple care dovedesc de ce utilizarea unui scanner 3D la preț redus, în aplicațiile profesionale, poate fi o greșeală uriașă.

 • Efectuarea inspecțiilor asupra componentelor aeronavei cu un scanner laser 3D fără nivelurile adecvate de precizie s-ar putea dovedi fatală pentru pasageri în cazul unui accident.
 • În timpul evaluărilor NDT asupra conductelor de petrol și gaze, datele inexacte pot însemna că inspectorii nu vor detecta daunele potențiale, cum ar fi fisurile și coroziunile. Faptul în sine poate cauza defecțiuni catastrofale, punând în pericol populația și mediul înconjurător.

 

Mai multe informații despre probleme asociate cu scannerele 3D la preț redus, utilizate de către profesioniști, pot fi găsite aici.

Cum să alegi cel mai bun scaner laser 3D de pe piață

Selectarea scanerului laser 3D potrivit pentru aplicația dvs. depinde de o multitudine de factori. Asigurați-vă că luați în calcul următoarele criterii și funcționalități atunci când achiziționați un sistem de scanare laser 3D:

 1. Precizie și repetabilitate: Cât de precis trebuie să fie scanerul laser 3D? Aplicația dumneavoastră necesită niveluri ridicate de toleranță sau să fie în conformitate cu norme rigide? Dacă da, optați pentru un scaner laser 3D care generează rezultate precise și repetabile.
 2. Rezoluție: În ceea ce privește rezoluțiile, calitatea ieșirii datelor scanate va fi importantă dacă aplicația dvs. presupune efectuarea de evaluări cu un nivel ridicat de detaliu. Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât există mai multe detalii pe modelul 3D.
 3. Viteză: Este eficiența echipei critică? Proiectați un produs care trebuie să aibă un timp rapid de comercializare? Scanerele laser 3D cu costuri reduse pot necesita mai mult timp pentru a captura date, spre deosebire de scanerele laser 3D profesionale.
 4. Ușurință în utilizare: Unele tehnologii de scanare laser 3D sunt mai ușor de utilizat decât altele. Asigurați-vă că testați cât de intuitiv și ergonomic este fiecare scaner laser 3D. Ultimul lucru pe care vi-l doriți este ca echipa dvs. să fie blocată din cauza setărilor și utilizării complicate a dispozitivului achiziționat.
 5. Dimensiunea piesei: În mod normal, efectuați măsurători 3D pentru piese mici, piese mari sau componente de toate dimensiunile? Specificațiile scanerelor laser 3D ar trebui să vă informeze cu privire la intervalul de dimensiuni, fie în milimetri, centimetri sau metri (in sau ft).
 6. Portabilitate: Cât de portabil este scanerul laser 3D pe care îl evaluați? Portabilitatea adevărată vine din faptul că nu trebuie să utilizați un dispozitiv de poziționare extern. Un scaner laser 3D ar trebui să fie totalmente de sine stătător, astfel încât să poată fi utilizat într-un atelier, pe teren, sau în zone instabile/necontrolate/înguste.
 7. Software de scanare laser 3D: Nu toți producătorii oferă platforme software 3D integrate care funcționează perfect cu scanerele lor laser 3D. Acest tip de software prezintă diverse module sau funcționalități, inclusiv facilitarea tranziției între datele de scanare la software-ul CAD și accelerarea inspecțiilor dimensionale. Profitați la maximum de scanerul dvs. laser 3D cu un software care duce procesul de post-scanare la un nivel nou.
 8. Instruire, asistență și întreținere: Investiția într-un scaner laser 3D ar trebui să includă determinarea cu atenție a nivelului de instruire localizată, asistență și servicii de întreținere oferite de producător. Producătorii de scanere laser 3D de calitate și de ultimă generație își susțin dispozitivele cu un serviciu post-vânzare remarcabil, fie direct, fie prin rețeaua lor de distribuitori certificați.

V-a ajutat acest articol? Atunci nu ezitați să vă abonați la newsletter-ul nostru.

  Sunt de acord să primesc ultimele noutăți în domeniul

  3D CAD/CAM3D Print3D ScanHardwarePromoții, Webinarii ,Evenimente, Cursuri


  Politica de prelucrare a datelor caracter personal
  Am citit Politica prelucrare date cu caracter personal CADWORKS și sunt de acord cu prelucrarea acestora.