Măsurarea și analizarea pieselor mari

 

Lucrați în transporturi, energie, minerit, industria aerospațială sau industriile grele? Produceți piese și ansambluri mari, o parte din ele cu suprafață neagră, lucioasă? Doriți să le măsurați direct în mediul de producție, cu precizie, surprinzând toate detaliile lor fine, fără a face o gaură în buget? Atunci acest articol este pentru dvs, oferindu-vă o soluție la problemele legate de măsurarea și analizarea pieselor mari.

Provocările fabricării pieselor mari

Spre deosebire de fabricarea componentelor mici și ușoare, producerea și asamblarea pieselor mari implică multiple provocări. În primul rând, piesele supradimensionate sunt produse în medii în care oscilațiile, vibrațiile și variațiile termice sunt omniprezente. Într-al doilea rând, astfel de piese sunt adesea grele și voluminoase. Implicit, e nevoie de câteva persoane pentru a le mișca. Într-al treilea rând, datorită suprafețelor mari, procesul fabricării lor poate necesita controale de calitate suplimentare, pentru a localiza și remedia imediat abaterile/distorsiunile, înainte ca erorile să fie multiplicate. Inspecția e crucială inclusiv pentru menținerea standardelor de calitate pe tot parcursul procesului de fabricație și pentru atingerea toleranțelor stricte.

Provocări similare mai apar atunci când vine vorba de dezvoltarea, producerea și instalarea pieselor de schimb care au fost uzate/au suferit daune, sau a pieselor și accesoriilor aftermarket, concepute să îmbunătățească performanța, confortul sau siguranța vehiculului. Prin urmare, o altă provocare este ca piesele nou-create, de dimensiuni semnificative, să se adapteze și să se potrivească perfect cu echipamentele deja existente, fără a avea neapărat acces la fișierele CAD ale platformei unde vor fi atașate. Producătorii pieselor de schimb necesită deci acuratețe, dar și o rezoluție bună, pentru a evita problemele de montare, întârzierea proiectelor și costurile suplimentare. Altfel spus, aceștia necesită o metodă de măsurare care să le permită să găsească potrivirea perfectă din prima.

Inginer scanând, într-un mediu de producție, o piesă masivă și complexă, cu ajutorul Creaform Ametek, Seria HandySCAN 3D|MAX

Măsurătorile n-ar trebui să dea bătăi de cap

Până în clipa de față, nimic nu era potrivit și accesibil pentru a măsura piesele mari în atelier. Metodele de scanare a pieselor mari nu ofereau acuratețea și rezoluția necesară. Scanerele care ofereau precizie măsurau doar puncte de sondare specifice, nu suprafețe întregi. În plus, erau extrem de scumpe. În paralel, cele care ofereau măsurători de suprafață la distanță lungă și aveau un preț accesibil, nu îndeplineau standardele de precizie. Mai mult, suprafețele contrastante și reflectorizante prezentau un pericol, în momentul măsurătorilor efectuate cu tehnologia optică disponibilă. Pe scurt, măsurarea pieselor mari și a suprafețelor 3D complexe cu un dispozitiv portabil era, anterior, laborioasă și provocatoare, ba chiar, în anumite cazuri, imposibilă.

Din fericire, situația s-a schimbat datorită noii serii CREAFORM HandySCAN 3D|MAX. Datorită celor 38 de linii laser și a suprafeței mari de scanare, HandySCAN 3D|MAX e alegerea ideală pentru măsurarea pieselor cu dimensiuni de până la 15 m!, rapid, ușor, oferind acuratețe (0.075 mm) și rezultate de calitate metrologică, în doar câteva minute. De remarcat este și caracteristica sa Flex Volume, care oferă o distanță de lucru reglabilă și flexibilă – de la 0,3 m la 2,5 m. Prin urmare, utilizatorii pot scana zone mai mici, cu o calitate remarcabilă, de la o distanță scurtă, dar și piese mari, la viteză sporită, de la o distanță mai mare.

Noul Creaform Ametek Seria HandySCAN 3D|MAX, utilizat în atelier pentru măsurarea pieselor mari

Soluția Creaform Ametek pentru a măsura cu precizie piesele mari

Noua serie MAX posedă atributele care au făcut din gama de scanere HandySCAN 3D o alegere vitală în industrie: portabilitate, viteză, acuratețe și simplitate. Suplimentar, Creaform Ametek a adăugat un volum de măsurare mai mare și a îmbunătățit totul, apelând la tehnologia laser albastru, fotogrammetrie integrată și meshing live. Prin urmare, nu mai e nevoie să mutați piesele grele și voluminoase pentru a le măsura. Cu HandySCAN 3D efectuați sesiunea de scanare direct în atelier.

Datorită referinței dinamice și a optimizării preciziei volumetrice, seria MAX poate funcționa în medii dure, oferind precizie ridicată la măsurători mari, indiferent de nivelul de experiență al utilizatorului. Cu acreditare ISO 17025 și în conformitate cu standardul VDI/VDE 2634 Partea 3, HandySCAN 3D|MAX vă ajută să obțineți rezultate la nivel de metrologie, pentru controalele de calitate, cu toleranțe stricte. Cele 38 de linii laser albastre oferă performanțe înalte și o citire mai bună a finisajelor de suprafață complexe și/sau contrastante, permițându-vă totodată să scanați piese și ansambluri mari – până la 15 m, în doar câteva minute. În plus, aria mare de scanare – până la 1,8 x 1,8 m – vă permite să scanați rapid suprafețe vaste.

Camioane, turbine cu rotor, piese turnate, avioane, mașini grele și nu numai, toate pot fi acum măsurate rapid și ușor cu noua serie CREAFORM HandySCAN 3D|MAX.

Trei caracteristici cheie ale noii serii MAX de la Creaform Ametek

Seria MAX vine la pachet cu câteva caracteristici noi, dezvoltate de inginerii Creaform Ametek. Ele sunt menite să simplifice procesul de scanare, îmbunătățind performanța scanerului pe suprafețe dificile și să ofere, în paralel, flexibilitatea de a scana atât la distanță scurtă, cu detalii fine, cât și de la o distanță mare, la viteză sporită.

1. Volum flexibil

Caracteristica Flex Volume vă permite să alegeți dintre mai multe moduri de scanare, în funcție de ce aveți nevoie: viteză rapidă, rezoluție maximă, sau viteza fără a compromite rezoluția. Cu scanerul 3D în mână, dispuneți de flexibilitatea de a scana piese mari, rapid, de la o distanță mai mare (Far Mode), sau de a măsura zone mici, cu o calitate remarcabilă, de la o distanță scurtă (Near Mode). Dispuneți inclusiv de modul nominal/nominal mode, care vă permite să beneficiați atât de o viteză sporită, cât și de o rezoluție înaltă.

2. Calibrare în timp real

Cu funcția de calibrare în timp real și ghidaj two scale bars, scanerul 3D își ajustează componentele interne în timpul scanării, integrând pasul de calibrare direct în fluxul de lucru. Nu este nevoie de nici un pas suplimentar de calibrare. Totul se face automat, fără probleme. Utilizarea acestor bare de scară garantează cea mai bună precizie pentru piesele și ansamblurile mari.

3. Algoritm de suprafață inteligent

Caracteristica Smart Surface Algorithm optimizează măsurarea suprafeței printr-o procesare sofisticată a imaginii, combinată cu inteligența artificială. Astfel, seria MAX oferă performanțe mai bune, dar și o mai bună citire a finisajelor contrastante dificile. Implicit, vă veți bucura de un proces de scanare simplificat.

Măsurarea pieselor MARI: mai rapidă și mai ușoară ca oricând

HandySCAN 3D|MAX de la Creaform Ametek oferă noi oportunități,  făcând posibilă scanarea la scară largă a pieselor care anterior erau dificile, ba chiar imposibil de măsurat.

Acest sistem de măsurare plug-and-play, rapid de instalat și ușor de învățat, este conceput pentru a capta detalii fine, dar și a scana volume mari, oferindu-vă scanări 3D de înaltă rezoluție, în doar câteva minute.

Fără îndoială, noile caracteristici cheie ale seriei MAX, alături de algoritmii sofisticați, simplifică scanarea pieselor mari, îmbunătățind procesele de dezvoltare a produselor, cele de inginerie inversă și de control al calității.

Dacă fabricați piese mari, aruncați o privire la noua serie CREAFORM HandySCAN 3D|MAX.

 

Iar dacă nu doriți să ratați alte informații din sfera industriei și tehnologiilor 3D, abonați-vă la newsletter.

    Sunt de acord să primesc ultimele noutăți în domeniul

    3D CAD/CAM3D Print3D ScanHardwarePromoții, Webinarii ,Evenimente, Cursuri


    Politica de prelucrare a datelor caracter personal
    Am citit Politica prelucrare date cu caracter personal CADWORKS și sunt de acord cu prelucrarea acestora.