Ford și scanerele 3D Creaform

Istoria emblematicei stații centrale din Michigan amintește de povestea Detroit-ului. Gara, deschisă în 1913, simboliza odinioară efervescența orașului, cu simfonia nesfârșită a sosirii și plecării trenurilor. Începând cu anii ’60 însă, lucrurile au început să se schimbe, gara fiind închisă definitiv la sfârșitul anilor ’80.

Abandonată, lăsată la mâna hazardului și vandalilor, clădirea istorică a devenit un exemplu celebru de ruină urbană, apărând în diverse filme precum: Transformers , Batman v Superman și 8 Mile . În multe privințe, deteriorarea stației centrale din Michigan amintea de declinul economic din Detroit, până în ziua în care Ford Motor Company a decis să dea o nouă viață clădirii.

Dorința de a schimba ceva

În 2018, Ford a achiziționat clădirea veche de un secol, cu scopul de a-i reda strălucirea de odinioară. Modernizarea implica  planuri de utilizare a site-ului ca un nou district de inovare a mobilității și ca hub pentru dezvoltarea vehiculelor autonome Ford.

Totuși, timpul și-a spus cuvântul. Multe elemente arhitecturale erau de nerecunoscut sau dispăruseră complet. Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, planurile arhitecturale originale nu erau disponibile.

Provocări în așteptarea echipei de restaurare

Pentru rezolvarea problemelor apărute și finalizarea cu succes a acestui proiect unic de restaurare a fost nevoie de două lucruri esențiale: găsirea partenerului potrivit și utilizarea tehnologiei potrivite. Datorită ajutorului valoros din partea tehnologiei asistate de computer (CATI) și a soluțiilor lor de scanare 3D, renumite la nivel mondial, Ford a reușit să avanseze în proiectul său și să treacă prin fazele preliminare de restaurare.

Totul începe cu partenerul potrivit

Pentru ajutor în restaurarea componentelor tavanului și ferestrelor, Ford a apelat la CATI. Expertiza, abilitățile de rezolvare a problemelor și suportul continuu CATI au făcut posibilă depășirea provocărilor apărute. Astfel, cei de la Ford au avut posibilitatea de a lua în considerare diverse abordări pentru rezolvarea problemelor. Ulterior, experții în inginerie și producție CATI au ales soluțiile potrivite, implementându-le eficient.

Flexibilitatea și receptivitatea echipei CATI și-a spus cuvântul în ceea ce privește rapiditatea răspunsurilor, controlul calității și ingineria inversă, lucru pe care Ford l-a apreciat. Relație strategică cu CATI și tehnologiile aferente au contribuit la succesul Ford în acest proiect titan.

Este necesară o nouă tehnologie pentru a reconstrui vechea gară

Arhitecții care au proiectat stația în stil Beaux-Arts lucraseră și la Grand Central Terminal din New York City.

În zilele sale de glorie, clădirea era bogată în elemente arhitecturale – în prezent parțial sau complet distruse. Pentru a asigura acuratețea istorică în recrearea unora dintre piesele arhitecturale originale, era necesar ca echipa de restaurare să fie capabilă să reproducă nivelul corect de detaliu.

Scanerele 3D Creaform au ajutat la transformarea desenelor complicate în date 3D utilizabile. Cu MetraSCAN 3D și cele 15 secțiuni transversale ale sale, experții în restaurare au putut măsura cele mai fine detalii și digitiza părțile deteriorate ale clădirii, având, de asemenea, posibilitatea de a le încărca într-un software pentru a le repara digital. Fișierele digitalizate au fost astfel folosite pentru a recrea piesele fizice lipsă în formele lor originale.

Pe scurt, tehnologia de scanare 3D a făcut procesul de restaurare mai rapid și mai precis, permițându-le inginerilor să efectueze măsurători și să capteze informații care, prin metode tradiționale, ar fi fost imposibil de obținut.

Conservarea patrimoniului este locul în care obiectele vechi întâlnesc noile tehnologii

Conservarea patrimoniului cultural este o sarcină delicată. În general, ea implică ingineria inversă – procesul de reconstrucție a unui obiect fizic ca model 3D. Deoarece atât modelele de proiectare asistată de computer (CAD), cât și planurile, sunt greu de găsit sau chiar indisponibile, arhiviștii și managerii de patrimoniu trebuie să folosească tehnologii moderne pentru a recupera date 3D și a recrea modele 3D.

Instrumentele și software-ul de scanare 3D de înaltă rezoluție, versatile, ușor de utilizat și rapide, cum ar fi MetraSCAN 3D și VXModel, sunt soluțiile preferate pentru scanarea eficientă a elementelor decorative ale unui design arhitectural și crearea digitală a modelelor 3D de calitate, ultra-realiste.

Un simbol istoric readus la viață

Ford a dorit să facă diferența în comunitatea sa prin crearea de locuri de muncă și restabilirea gloriei de odinioară a unui simbol al inovației. Compania de autovehicule i-a avut drept parteneri în demersul său pe experții CATI, care au folosit soluții de scanare 3D Creaform.  Noua generație de tehnologii a fost utilizată pentru a recrea detaliile arhitecturale pierdute prin expunere la intemperii și vandalism.

Tehnologia modernă a ajutat la restaurarea unei gări emblematice care devenise o ruină urbană. Creaform este mândru că a contribuit, prin valorosul său partener CATI, la acest efort de restaurare și la realizarea ideilor vizionare ale celor de la Ford.

Nu ratați alte istorii legate de modul în care tehnologia se poate dovedi utilă, ajutându-vă în proiectele dvs. Abonați-vă la newsletter.

    Sunt de acord să primesc ultimele noutăți în domeniul

    3D CAD/CAM3D Print3D ScanHardwarePromoții, Webinarii ,Evenimente, Cursuri


    Politica de prelucrare a datelor caracter personal
    Am citit Politica prelucrare date cu caracter personal CADWORKS și sunt de acord cu prelucrarea acestora.