Scanare laser inovatoare la fabrica Mercedes-Benz din Polonia

Indiferent de părerile și opiniile scepticilor, industria asociată cu electromobilitatea se dezvoltă rapid în Polonia. Producția de baterii este strict legată de această industrie. Bateriile sunt componente esențiale care decid dacă șoferul va fi mulțumit de performanța și autonomia mașinii sale, iar producătorii de automobile, care oferă cea mai înaltă clasă de lux și eleganță, știu asta.

Cazul Daimler AG este un exemplu excelent în acest sens. Din 2021, Daimler AG a început să producă baterii la fabrica sa poloneză Mercedes-Benz Manufacturing din Jawor. Uzina, care până atunci lucrase doar la motoare moderne cu patru cilindri, pe benzină și diesel, a fost extinsă, adăugându-i-se un spațiu de producție special pentru electromobilitate. Această extindere a permis fabricii să producă baterii, concepute pentru a alimenta propulsia electrică a vehiculelor de pasageri Mercedes-Benz. Fabrica este un exemplu excelent de implementare a unei strategii Industry 4.0, pusă în evidență de cei 100 de roboți și 220 de vehicule autonome care operează acolo.

O altă componentă a strategiei descrise este utilizarea unor seturi mari de date – Big Data. De exemplu, măsurătorile de geometrie ale elementelor fabricate sunt efectuate de cele mai avansate dispozitive de scanare optică. În acest scop, un scaner laser modern, HandySCAN BLACK ELITE de la Creaform – un pionier în scanerea laser cu lumină albastră – este utilizat în timpul procesului de control al calității bateriilor la uzina Mercedes-Benz din Jawor. Acest scanner a fost livrat și instalat de ITA, fiind folosit atât pentru măsurătorile caracteristicilor geometrice pentru primele piese comandate, cât și pentru măsurătorile producției în curs.

Întregul proces de scanare are loc fără a fi nevoie de acoperirea pieselor cu o substanță mată (ex: cretă), ceea ce elimină din start atât necesitatea poluantă de pregătire a pieselor pentru măsurători, cât și consumul de timp. În plus, după măsurare nu este necesară spălarea și curățarea pieselor fabricate. Acest lucru este posibil datorită tehnologiei speciale care implică utilizarea unei surse laser albastre – mai potrivită pentru scanarea pieselor prelucrate în comparație cu lumina structurală.

Datele 3D, obținute de la scaner, sunt comparate cu datele nominale din fișierul CAD, iar rezultatul este un set de abateri (fișier Big Data), reprezentat grafic printr-o hartă color a abaterilor. Fișierele de date din măsurători pot fi utilizate cu ușurință pentru optimizarea procesului de producție, prin utilizarea unei bucle de feedback cu mașinile-unelte, care efectuează operațiuni și proceduri tehnologice pe liniile de producție. Totodată, datele în formă numerică sunt transmise unui sistem statistic, unde sunt arhivate și analizate pentru a verifica stabilitatea procesului de producție. Datorită unor asemenea măsuri, orice abatere de la valorile stabilite este detectată imediat, garantând că toate produsele care părăsesc linia de producție a fabricii Mercedes-Benz din Jawor respectă obiectivele de producție.

Merită remarcat și faptul că, atunci când vine vorba de măsurătorile bateriei, Mercedes-Benz este un pionier în Polonia, utilizând tehnologia modernă de scanare laser cu lumină albastră. Alegerea aparatului de măsurat nu a fost întâmplătoare, fiind determinată de testele diferitelor soluții disponibile pe piață. În cele din urmă, fabrica a ales sistemul Creaform, datorită calității unice a datelor achiziționate, timpului de achiziție a acestora, precum și versatilității soluțiilor pe care le oferă.

Descoperiți modul în care alte companii folosesc tehnologii de ultimă generație și felul în care acestea se pot dovedi utile pentru firma dvs. Abonați-vă la newsletter.

    Sunt de acord să primesc ultimele noutăți în domeniul

    3D CAD/CAM3D Print3D ScanHardwarePromoții, Webinarii ,Evenimente, Cursuri


    Politica de prelucrare a datelor caracter personal
    Am citit Politica prelucrare date cu caracter personal CADWORKS și sunt de acord cu prelucrarea acestora.