Tendințe în producție: viitorul este în cloud

Viitorul producției, precum și a Patra Revoluție Industrială, supranumită Industria 4.0, au fost accelerate într-un ritm pe care nimeni nu l-ar fi putut prezice înainte de pandemia COVID-19. Organizațiile au fost martorii unor progrese radicale, atât în sfera tehnologică, cât și în cea socială. Până în 2030, viitorul lor într-o industrie de producție digitalizată va depinde de cât de repede evoluează, dar și de cât de bine se adaptează schimbărilor.

Stocarea ieftină de date, cu putere de calcul crescută, alături de tehnologiile celei de-a patra revoluții industriale, transformă producția într-un ritm amețitor. Un raport Deloitte Insights a constatat, totuși, că deși 90 la sută din toate datele au fost create în ultimii ani, mulți producători au rămas în urmă cu adoptarea unor inițiative ample de transformare digitală, care să cuprindă întreaga întreprindere.

Potrivit Deloitte, dacă producătorii nu adoptă digitalizarea, până la 35% dintre companiile industriale de astăzi ar putea fi în desființare sau modificate semnificativ în următorii 10 ani.

Un alt sondaj executat de Poole College of Management din Carolina de Nord a scos la iveală că a concura cu o companie digitalizată constituie un risc major. Astfel, investițiile în digitalizare din următorii ani se vor dovedi hotărâtoare, deosebindu-i pe învingători de cei învinși.

Noile tehnologii remodelează producția. Una dintre tendințele majore este reshoring-ul, adică transferul unei afaceri mutate în străinătate înapoi în țara de origini.  Relocarea a crescut la un nivel record în iunie 2021, în industrii precum PPE, domeniul medical, tehnologic și de apărare. Estimările sugerează că piața de producție din SUA va atinge, până în 2030, o valoare a veniturilor de peste 14,1 miliarde de dolari.

Adoptarea tot mai vizibilă a tehnologiilor din industria 4.0, inclusiv inteligența artificială (AI), robotica, automatizarea și Internetul industrial al obiectelor (IIoT) va continua să remodeleze peisajul global de producție. În viitor, producția tradițională va înregistra o transformare structurală, dezvoltându-se și generând noi locuri de muncă. În ciuda faptului că automatizarea este esențială în primul rând în producție, lanțul de aprovizionare și logistică, noile locuri de muncă ale viitorului sunt abia pe cale să apară.

Întreruperile în producție

Producția a fost adesea întreruptă în timpul pandemiei COVID-19. Diverși factori perturbatori au devenit o normalitate. Acest lucru i-a obligat pe liderii din producție să găsească o cale de mijloc, astfel încât vechiul și noul să poată conviețui în armonie, dar și să-și amintească, în mod constant, că a nu evolua și a nu accepta schimbarea înseamnă moartea afacerii.

Factorii perturbatori care se consideră că vor influența producția în jurul anului 2030

Deloitte a identificat cinci factori perturbatori despre care se crede că vor influența producătorii în următorii ani, spre 2030:

 • Modelele economice
 • Dinamismul comerțului
 • Digitalizare
 • Talent/Viitorul muncii
 • Electrificare

Toți cei cinci factori  au potențialul de a redefini cum va arăta producția până în 2030.

Viitorul producției este în cloud

Durabilitate. Evoluţie. Reziliență. Schimbare. Acestea sunt cuvintele pe care le recunoaștem ca fiind legate de producția globală și de lanțul de aprovizionare, dar și cei patru piloni care mențin afacerile de producție relevante și active.

Când pandemia COVID-19 a luat lumea prin surprindere, companiile s-au confruntat cu o doză semnificativă de instabilitate. Efectele de durată ale pandemiei asupra întreprinderilor, preponderent în industria prelucrătoare și lanțul de aprovizionare, au generat noi provocări, dar și adoptarea mai rapidă a schimbărilor.

Trecerea la cloud

Ca răspuns la crizele actuale, liderii de producție din întreaga lume au investit, au adoptat sau au luat cu asalt tehnologia cloud. Cu atât mai mult cu cât Cloud computing oferă agilitate, costuri reduse, acces global îmbunătățit la resurse și colaborare în timp real.

În ciuda credinței că această tehnologie aparține generației Millennial, istoria sa începe de fapt în anii ’50. Anume atunci a fost dezvoltat un mainframe militar, pentru a conecta terminale de computer printr-o matrice internă. Când a intrat în contact cu comunitatea științifică, tehnologia de stocare non-locală s-a dezvoltat rapid. 

Cea mai veche mențiune a sintagmei „Cloud computing” apare într-un document intern Compaq din 1996. La începutul anilor ’90, termenul „Cloud” a fost inițial legat de conceptul de calcul distribuit, care a devenit popular la General Magic, creat de Apple. În 1999, Salesforce a devenit prima companie care a oferit aplicații prin Internet, dând naștere la SaaS (Software as a Service). 

În viitor, tehnologia cloud va continua să evolueze, aducând o multitudine de beneficii în ceea ce privește modul de acces la date/informații, dar și în ceea ce privește colaborarea. Liderii din producție care doresc să-și optimizeze performanța, menținându-și în același timp rezistența până și după 2030, își vor găsi un aliat în Cloud. Conform experților din domeniu, digitalizarea proceselor și a operațiunilor de bază este o opțiune care merită luată în considerare.

Rămâneți la curent cu noutățile și tehnologiile 3D. Abonați-vă la newsletter.

  Sunt de acord să primesc ultimele noutăți în domeniul

  3D CAD/CAM3D Print3D ScanHardwarePromoții, Webinarii ,Evenimente, Cursuri


  Politica de prelucrare a datelor caracter personal
  Am citit Politica prelucrare date cu caracter personal CADWORKS și sunt de acord cu prelucrarea acestora.