3DEXPERIENCE și profitabilitatea auto

 

Lumea în care trăim este plină de constrângeri industriale. Reglementările privind durabilitatea, emisiile de carbon, tranziția energetică și calitatea evoluează rapid, odată cu era industrială. Cu toții suntem conștienți de întreruperile lanțului de aprovizionare, schimbările frecvente ale așteptărilor clienților, cerințele de personalizare în masă și evoluția modelelor noi de afaceri. Provocarea cu care se confruntă industriile moderne precum industria auto este că, pe de o parte, există fluctuații mari ale costurilor materiilor prime. Pe de altă parte, industria, care până acum lucra cu instrumente tradiționale și metode/procese restrictive, este forțată să își schimbe modurile de lucru, în vederea atragerii unei noi categorii de forță de muncă – generația Z și millennials.

Astăzi, excesul de informații și date pe care oamenii, organizațiile și întreprinderile le pot accesa și folosi, pentru a modela cunoștințele și a transforma know-how-ul în experiențe, a declanșat o „renaștere industrială”. Este esențial, în timpul acestei renașteri a industriei, ca întreprinderile să aibă o strategie solidă legată de știința datelor. Întrebarea cheie pentru liderii organizaționali este cum pot transforma datele în informații prin construirea, aprofundarea și îmbogățirea contextului din jurul lor.

Dassault Systèmes – centrul „renașterii industriale”

Vectorii tehnologici care conduc renașterea industrială – cloud computing, big data, inteligență artificială, învățarea automată și internetul lucrurilor – sunt exact ceea ce experiențele cu gemeni virtuali de la Dassault Systèmes, alimentate de știința datelor, folosesc pentru a modela cunoștințele și a accelera procesele și operațiunile industriale.

Cheia noilor experiențe este tehnologia gemenilor virtuali/virtual twin technology, mult mai dinamică și „realistă” decât tehnologia gemenilor digitali/digital twin technology. Experiențele gemenilor virtuali îmbină trei lucruri esențiale.

Primul – cea mai avansată reprezentare a produsului, fabricii sau companiei. Poate fi vorba de reprezentări 3D, sisteme, modele sau ontologii. Al doilea lucru vizează toate datele din lumea reală pe care organizațiile le captează din orice sistem și apoi le proiectează pe geamănul virtual. Nu în ultimul rând, discutăm despre oameni procesul de colaborare.

Luați în considerare contextul unui produs avansat, cum ar fi un avion. Există o mulțime de date în jurul sistemului – date de stres, date de simulare, date de greutate și echilibru, date despre materiile prime și date despre furnizori, care provin din diferite surse. De îndată ce aceste date sunt proiectate pe geamănul virtual, ele devin contextualizate. Implicit, soluție industrială a gemenilor virtuali – Dassault Systèmes NETVIBES – poate prelua orice date, din orice sursă de date, proiectându-le pe modelul geamănului virtual pentru a crea experiențe 3D realiste.

Platforma 3DEXPERIENCE transformă colaborarea

În primul rând, soluția Dassault Systèmes, bazată pe platforma 3DEXPERIENCE, îmbunătățește colaborarea. Când oamenii din organizațiile de producție se gândesc la colaborare, se gândesc la e-mailuri sau la instrumente de mesagerie. Acestea sunt de fapt bariere în calea colaborării fără întreruperi. Dacă pentru a găsi noi idei, oportunități sau pentru a identifica potențialele amenințări directorii sunt nevoiți să trimită întâi de toate un e-mail, atunci trasabilitatea și eficiența sunt excluse.

 

Geamănul virtual aduce oamenii, procesele, datele și cea mai avansată reprezentare a datelor într-un singur loc, pentru a face colaborarea perfectă și a crește posibilitatea de inovare.

 

În cazul companiilor de automobile, platforma 3DEXPERIENCE oferă soluții aplicabile în viața reală pentru provocări uzuale, cum ar fi volatilitatea prețurilor materiilor prime, care poate afecta enorm profitabilitatea. Platforma ingerează și integrează întregul set de date fizice ale liniilor de produse: configurațiile, variantele, eficacitatea și simulările, precum și metadatele asociate cu managementul ciclului de viață al produsului (PLM). În plus, devine motorul de colaborare care include managementul schimbărilor, al problemelor și riscurilor, fluxurile de lucru și vizualizarea. De asemenea, este locul în care știința datelor și AI se combină pentru a crea experiența 3D. Aici datele externe din orice sursă și datele indexate la nivel de parte sunt integrate în „lacul semantic” al platformei, care oferă ontologii, inteligență și context asupra datelor.

Procesul de luare a deciziilor cu platforma 3DEXPERIENCE aduce, printre altele, părțile interesate de costuri, inginerie, integrarea vehiculelor, simulare și managementul programelor, într-un flux de lucru unificat, unde sunt reunite date din lumea reală (din sistemele ERP) și date virtuale (din PLM). Astfel de date ajută inteligența artificială să ofere informații instantanee din lumea reală, care devin apoi aplicabile fără a mai fi nevoie de trimiterea unor e-mailuri sau de partajarea fișierelor ori foilor de calcul.

Platforma 3DEXPERIENCE ajută la gestionarea volatilității prețurilor

Prin consolidarea datelor din surse disparate, platforma 3DEXPERIENCE poate calcula, pentru orice configurație de mașină, compoziția materiilor prime și poate prognoza, cu exactitate, modul în care fiecare program auto ar fi afectat, în următorii ani, de variațiile nivelurilor de preț.

 

În orice moment, părțile interesate pot simula și vizualiza, apelând la geamănul virtual, toate datele legate de mașină și impactul acestora, folosind funcții simple drag and drop.

Echipa de achiziții are acces la un tablou de bord care îi ajută să vizualizeze tot ceea ce a fost achiziționat. Astfel, pot înțelege distribuția furnizorilor, împreună cu indicele de sustenabilitate pentru toate locațiile fabricii, precum și evaluările furnizorilor. Ulterior, echipa de achiziții își poate restrânge opțiunile, apelând doar la furnizorii care livrează piesele cele mai calitative, la un preț avantajos. Totodată, un inginer poate simula și valida piesele noi pe platforma 3DEXPERIENCE.

În paralel, știința datelor și AI aduc îmbunătățiri semnificative calității datelor. Un tablou de bord ajută un inginer de date să gestioneze ciclul de viață al datelor, să evalueze sursa și calitatea acestora.

În ceea ce privește datele incomplete, cum ar fi piesele a căror greutate brută e necunoscută, specialiștii pot identifica piese cu o greutate brută similară și construi mai târziu modele care să faciliteze deducerea greutății brute a celor dintâi. E doar un exemplu al modului în care inteligența costurilor materiale îmbunătățește calitatea datelor datorită inteligenței artificiale încorporate.

O provocare mai mare este armonizarea tuturor datelor, din toate sursele de date, cu un limbaj comun de afaceri. Astfel de date pot proveni din baza de date de achiziții, baza de date de conformitate, PLM sau ERP, alte baze de date sau chiar foi de calcul. Editorul de ontologii – care permite crearea de ontologii caracteristice industriei unui model de afaceri specific – rezolvă asemenea provocări. De exemplu, ontologia materiilor prime construiește coerența și relațiile necesare între sursele de date, pentru toate părțile interesate.

NETVIBES oferă rezultate în cinci domenii

NETVIBES, cu modelul științei datelor și platforma 3DEXPERIENCE,  transformă lucrurile din cinci perspective:

 • planificare
 • dezvoltare de produse virtuale
 • rețea de valoare
 • experiență pentru clienți
 • colaborare și inteligență.

La capitolul planificare, părțile interesate pot livra programe și proiecte mai rapid, cu o calitate îmbunătățită, minimizând riscurile și crescând profitabilitatea.

În ceea ce privește dezvoltarea de produse virtuale, platforma ajută echipele de inginerie și producție să optimizeze factori cruciali, cum ar fi costul și greutatea.

Rețeaua de valoare oferă AI pentru aprovizionare și standardizare. Faptul în sine le permite echipelor auto să găsească cele mai bune componente, de la cei mai buni furnizori, la cel mai accesibil preț.

Când vine vorba de experiența clienților, inteligența artificială augmentată oferă, în lumea reală, perspective unice de date și propuneri asupra produsului, sporind disponibilitatea acestora și contribuind, simultan, la fidelizarea clienților.

Nu în ultimul rând, colaborarea și inteligența, fundația flexibilă AI, contextualizează profund producția de date. De asemenea, democratizează și universalizează rezultatul prin experiențe la care toate părțile interesate pot contribui și de care pot beneficia, folosind un singur flux de lucru. Într-un final, e facilitată inovația, sunt micșorate costurile și e asigurată eficiența – elemente vitale pentru stimularea profitabilității și sustenabilității pe fondul volatilității prețurilor.

Vă sunt utile articolele noastre? Atunci nu ezitați să vă abonați la newsletter.

  Sunt de acord să primesc ultimele noutăți în domeniul

  3D CAD/CAM3D Print3D ScanHardwarePromoții, Webinarii ,Evenimente, Cursuri


  Politica de prelucrare a datelor caracter personal
  Am citit Politica prelucrare date cu caracter personal CADWORKS și sunt de acord cu prelucrarea acestora.