Crearea unor infrastructuri și orașe durabile

Conform estimărilor efectuate de Banca Mondială, 55% din populația lumii, adică 4,2 miliarde de locuitori, trăiește astăzi în orașe. Până în 2050, însă, se așteaptă ca acest număr să crească, aproape 7 din 10 oameni de pe planetă urmând să-și mute reședința în mediul urban.

Un alt detaliu important: deși orașele ocupă doar 3% din suprafața Pământului, ele sunt responsabile de consumul unor cantități uriașe de resurse naturale și de generarea a numeroase surse de poluare. Asemenea tendințe se vor intensifica pe măsură ce orașele vor crește.

Cu siguranță, planificatorii urbani, guvernele și întreprinderile au multe de făcut pentru a se pregăti de această creștere. În paralel, au de îndeplinit, până în 2050, termenele limită cu privire la sustenabilitate, încercând simultan să eficientizeze infrastructura din trecut, care necesită reabilitare (ex: drumuri, poduri ș.a.). Indiferent de situație, un lucru este cert: oamenii trebuie puși mereu pe primul loc, astfel încât orașele să devină mai bune pentru toți cetățenii.

În circumstanțele date, e nevoie de soluții noi. Mai multe date și informații se pot dovedi utile, facilitând luarea deciziilor și dezvoltarea mai rapidă. La fel de adevărat, însă, este că abordarea unei probleme poate duce la sesizarea altor neajunsuri. De exemplu, furnizarea mai multor locuințe, implică automat mai multe deșeuri, o cerere mai mare de energie și o cantitate mai mare de gaze cu efect de seră. Iată de ce, este extrem de util ca astfel de date, legate de fiecare aspect al infrastructurii orașelor, să fie introduse și gestionate științific pe o platformă de colaborare corespunzătoare. 

Cel mai nou raport publicat în Compass, revista 3D Systems, este dedicat explorării acestei probleme. Mai exact, este analizat modului în care orașele noastre și infrastructura lor se pot transforma în matricea unui viitor durabil pentru toți locuitorii, precum și rolul pe care „gemenii virtuali” îl au de-a lungul procesului.

Viziunea 3D Systems este că gemenii virtuali, care sunt creați, analizați, optimizați și menținuți pe platforma 3DEXPERIENCE, permit o transformare completă a industriei construcțiilor și a rolului său în crearea și evoluția orașelor noastre ca sisteme sustenabile. Pe măsură ce construcția net-zero trece de la angajament la practică, gemenii virtuali reprezintă cheia succesului pentru orașe, cetățeni și planetă.

Software-ul 3D Systems permite experimentarea virtuală. Părțile interesate, din diverse domenii, pot experimenta abordări nelimitate fără a consuma resurse fizice (cu excepția energiei electrice necesare pentru a utiliza computerele), și fără a expune pe cineva la consecințe negative neprevăzute. Rezultatul? Urbaniştii şi oamenii de afaceri pot înţelege cu exactitate impactul ideilor lor şi pot găsi cele mai bune soluţii posibile.

Raportul, intitulat Crearea infrastructurii și orașelor durabile, este compus dintr-un editorial, o rubrică a vicepreședintelui 3D Systems pentru Infrastructură și Strategie Urbană și trei articole:

 • Building a better future/Construirea unui viitor mai bun – vizează soluții, modulare și circulare, pentru realizarea unor clădiri cu emisii reduse de carbon, capabile să micșoreze emisiile globale de gaze cu efect de seră, atât în faza de construcție, cât și în cea de exploatare. Articolul scoate în evidență rolul pe care îl joacă tehnologiile virtuale în planificarea, evaluarea, construirea și monitorizarea noilor medii.
 • A circular approach to construction/O abordare circulară a construcțiilor – este o analiză profundă a modului în care clădirea modulară, dar și reconfigurarea clădirilor pentru reutilizare, reprezintă două elemente cheie ca industria construcțiilor să devină mai durabilă.
 • Rennes Métropole/Metropola Rennes – după cum sugerează denumirea, articolul spune, prin intermediul imaginilor, povestea unei regiuni din Franța, care deservește 43 de comunități, cu aproape jumătate de milion de locuitori, și peste 18.000 de companii. Cititorii vor descoperi modul în care cei din Rennes abordează și gestionează, echitabil și eficient,  problemele legate de calitatea vieții, în plină eră digitală, îmbinând facilitățile moderne cu clădirile șarmante, vechi de secole.

Rămâneți conectat la ultimele noutăți din domeniul industriei și tehnologiilor 3D. Abonați-vă la newsletter.

  Sunt de acord să primesc ultimele noutăți în domeniul

  3D CAD/CAM3D Print3D ScanHardwarePromoții, Webinarii ,Evenimente, Cursuri


  Politica de prelucrare a datelor caracter personal
  Am citit Politica prelucrare date cu caracter personal CADWORKS și sunt de acord cu prelucrarea acestora.