Cum pot fi evitate livrările defectuoase cu ajutorul simulării

În perioada de vârf a pandemiei de COVID-19, comerțul electronic s-a dovedid a fi soluția salvatoare pentru consumatorii din întreaga lume. Chiar dacă restricțiile dispar și apar în funcție de numărul de îmbolnăviri înregistrate, cumpărăturile online nu au arătat semne de stagnare, statisticile legate de livrările online dezvăluind numere record.

Comparativ cu 2019, firma de logistică FedEx a livrat, de exemplu, cu aproximativ 100 de milioane de pachete mai mult în perioada sărbătorilor din 2021 (între Black Friday și Crăciun), și cu 10% mai mult decât în 2020. România nu constituie, la rându-i, o excepție. Piața de livrări online a crescut și aici, de 4 ori față de anul 2020, estimându-se că va depăși un miliard de euro. Potrivit analistului Boston Consulting Group, companiile de bunuri ambalate, de larg consum (CPG), au trecut de la câteva livrări pe săptămână și de la câteva centre de distribuție cu amănuntul la livrări aproape zilnice, din sute de centre de livrare, direct către consumator (DTC). Acest fapt le-a determinat să-și regândească modul de lucru, precum și să găsească soluții pentru a face față noilor provocări legate de modul de ambalare al bunurilor, atât pentru a preveni potențialele deteriorări, cât și pentru a facilita returnarea lor.

Conform vicepreședintelui tehnic International Safe Transit Association (ISTA), Eric Hiser, „de obicei, companiile CPG obișnuiau să conceapă soluțiile de ambalare având în minte comenzile magazinelor. Produsele erau ambalate vrac și puse pe un palet. Fiind transportate în număr mare și poziționate compact, existau puține șanse ca, de-a lungul lanțului de distribuție, să sufere accidente. Asemenea soluții și-au pierdut însă eficacitatea odată cu scenariul DTC (= livrarea Direct La Consumator)”. Noua situație a venit la pachet cu un risc sporit de deteriorare a bunurilor în timpul livrării. Doar în Marea Britanie, estimările sugerează că peste 21 de milioane de articole au fost livrate stricate în perioada vânzărilor de Black Friday.

Experții consideră că ratele mari de deteriorare sunt strâns legate de defecțiunile ambalajului.

„Lipsa unei cantități suficiente de material de ambalare a crescut semnificativ riscul de deteriorare”, a declarat Kyla Fisher, analist de sustenabilitate și manager de program la Institutul American pentru Ambalare AMERIPEN. „Totuși, consumatorii sunt la fel de frustrați și atunci când primesc produse supraambalate.”

Progresele în simularea computerizată și tehnologia de testare ajută la atenuarea problemei, iar producătorii de ambalaje precum Amcor, Plastic Technologies și PepsiCo profită de ele. Toți folosesc tehnologii de simulare pe platforma 3DEXPERIENCE pentru a identifica cele mai robuste modele și materiale de ambalare. Ulterior, testează virtual ambalajul în mai multe scenarii de transport, acoperind expunerea la temperaturi și presiuni ridicate, pentru a atenua defecțiunile.

„Prin construirea unei simulări special concepute pentru comerțul electronic, putem înțelege și obține rapid parametrii necesari, astfel încât ambalajele să facă față cerințelor reale de transport”, a declarat Hansong Huang, șeful departamentului de inginerie avansată Amcor.

În mod similar, Plastic Technologies a apelat la simulare pentru a analiza și percepe cauza defecțiunilor care apăreau frecvent. Datele le-au servit pentru a îmbunătăți calitatea ambalajelor. De exemplu, prin simulare, cei de la Plastic Technologies au reușit să evite greutatea mare a unui recipient de suc, predispus la umflare, rezolvând problema printr-o modificare geometrică a panoului cu logo.

Simularea oferă companiilor CPG o oportunitate de a dezvolta inclusiv soluții de ambalare mai durabile. „În explorarea noilor materiale polimerice fabricate din surse regenerabile, proprietățile lor sunt conectate la simulare pentru a prezice performanța și poziția costurilor într-un context realist”, a explicat Huang.

Pentru a afla mai multe detalii despre modul în care tehnologia 3D vă poate ajuta în afacerea dvs, nu ezitați să vă abonați la newsletter.

    Sunt de acord să primesc ultimele noutăți în domeniul

    3D CAD/CAM3D Print3D ScanHardwarePromoții, Webinarii ,Evenimente, Cursuri


    Politica de prelucrare a datelor caracter personal
    Am citit Politica prelucrare date cu caracter personal CADWORKS și sunt de acord cu prelucrarea acestora.