Soluții pentru industria transporturilor și a mobilității

Soluții pentru industria transporturilor și a mobilității

Înaintând spre o integrare directă, cu ajutorul SOLIDWORKS®, alături de clienții industriei vaselor navale

 

Provocare

Dezvoltarea unei companii de proiectare a iahturilor și bărcilor, în paralel cu o afacere de unelte și componente de specialitate conexe, printr-o colaborarea mai strânsă cu producătorii vaselor de top.

Soluții

Aplicarea SOLIDWORKS Standard pentru design, SOLIDWORKS Premium pentru proiectare și analiză cu element finit, proiectare electrică cu SOLIDWORKS Electrical Professional, precum și a soluțiilor cu privire la managementul datelor tehnice SOLIDWORKS Product Data Management (PDM). 

Rezultate

  • Reducerea duratei ciclului proiectare-fabricație
  • Eliminarea erorilor și a greșelilor de proiectare
  • Controale de revizuire și scheme electrice îmbunătățite
  • Interconectarea directă la serverele de date ale celui mai mare client, cu ajutorul soluției SOLIDWORKS PDM

 

J&J DESIGN D.O.O.

          J&J Design se bazează pe proiectarea mecanică, analiza cu element finit, schemele electrice și soluțiile de gestionare a datelor, oferite de SOLIDWORKS, pentru a accelera ciclurile de proiectare și fabricație și a reduce erorile în timpul dezvoltării bărcilor și iahturilor sale, premiate la nivel mondial.

Frații Japec și Jernej Jakopin sunt pasionați de nave, design, tehnologie și inovație. De la fondarea J&J Design în Slovenia, în 1983, compania a realizat circa 300 de proiecte pentru 55 de producători de nave din 22 de țări, producând peste 60.000 de bărci și iahturi. De-a lungul anilor, proiectele companiei au câștigat peste 100 de premii pentru design, impact pozitiv asupra mediului, și titlul de cele mai bune ambarcațiuni ale anului, J&J Design construindu-și o reputație bazată pe calitate, eficiență și inovație.

Cea mai recentă creație a firmei – motor-iahtul R40 flybridge – a fost proiectată pentru un mare producător de nave. Acest ultim iaht utilizează o tehnologie nouă de producție și dispune de unități de cazare unice, atât pe puntea inferioară cât și pe cea superioară, unite la o cocă spectaculoasă a navei, calitativă și ușor manevrabilă.

Odată cu evoluția relațiilor dintre J&J Design și principalii constructori de ambarcațiuni, a apărut și nevoia de a integra direct operațiunile de proiectare în vederea unei colaborări mai eficiente cu clienții, afirmă managerul R&D, Martin Staric. „În trecut am apelat la câteva sisteme CAD pentru a ne proiecta bărcile. În 2014, însă, un client ne-a determinat să folosim software-ul SOLIDWORKS® – platforma sa standard de proiectare și fabricație”, își amintește Staric. „Deși lucrasem cu ei anterior, folosind cu succes desene și fișiere STEP, aceștia au vrut să automatizeze procesul de proiectare-fabricație, legându-ne direct la rețeaua lor profesională de stocare a datelor, gestionată de SOLIDWORKS PDM. Numărul de proiecte cu acest client a tot crescut, ceea ce ne-a stimulat să folosim SOLIDWORKS. ”

Inițial, J&J Design a implementat SOLIDWORKS Standard Design, softul de analiză și design SOLIDWORKS Premium, softul de proiectare electrică SOLIDWORKS Electrical Schematics Professional și softul profesional de management al datelor – SOLIDWORKS Product Data Management (PDM) –  pentru a onora cererea unui client. Cu toate acestea, odată ce compania a instalat SOLIDWORKS, s-a întâmplat ceva interesant. Administrația a descoperit că majoritatea tinerilor ingineri sunt familiarizați cu SOLIDWORKS, programul fiind principalul lor instrument de proiectare 3D. Prin urmare, colaborarea cu clientul dat a fost mult mai ușoară.

„Tinerii noștri ingineri învață SOLIDWORKS la universitate, așa că se pot așeza la cârma activităților aproape imediat după angajare”, susține Staric. „De asemenea, am fost impresionați de valoarea SOLIDWORKS în ceea ce privește nivelul de performanță raportat la preț.”

Mai puține greșeli și un ciclu Proiectare-Fabricare mai scurt

          De la punerea în aplicare a soluțiilor SOLIDWORKS,  J&J Design a asistat la trecerea mai rapidă de la proiectele finale la operațiunile de fabricație, cu un număr mai mic de erori de design și mai puține solicitări de retușare a producției. „Deoarece folosim aceeași platformă ca și clientul – SOLIDWORKS – lucrurile se mișcă mai repede și apar mai puține greșeli”, subliniază Staric. „Aproximativ 80% din utilizarea SOLIDWORKS este legată de un singur client. Într-o mare măsură, am devenit parte a departamentului său de proiectare.

„Datele legate de proiectare pot fi comparate cu un limbaj”, afirmă Staric. „Când vorbești aceeași limbă există mai puține confuzii și mai puține neînțelegeri. Totodată te poți concentra pe rezolvarea provocărilor legate de proiectare și inginerie, care apar pe parcurs, în loc să pierzi timpul pe probleme ce țin de conversia datelor și traducerea acestora.”

Gestionarea datelor, succesul nostru comun 

          Cu sistemul SOLIDWORKS PDM Professional, J&J Design are acces direct la datele tehnice ale produselor clientului, gestionate de SOLIDWORKS PDM vaults.

„Când unul dintre clienții noștri ne-a stimulat să folosim SOLIDWORKS, ne-am dat seama că programul este vital pentru a menține relația.” „Folosirea SOLIDWORKS pentru proiectarea navelor destinate acestui client a fost doar primul pas”, adaugă Staric. „Cu SOLIDWORKS PDM Professional suntem integrați direct în miezul operațiunilor lor, multe dintre ele fiind automatizate. De exemplu, atunci când eliberăm un fișier pentru fabricație, acesta merge direct la mașinile lor de frezat. Beneficiile SOLIDWORKS PDM sunt imediate. Munca noastră durează mai puțin, iar la final, clientul are doar de câștigat de pe urma acestei eficiențe.”

 

 

„SOLIDWORKS este, într-o oarecare măsură, similar cu navigația. Când ești pe mare, poți simți adierea revigorantă a vântului. Cu SOLIDWORKS simți prospețimea ideilor noi și fezabile, care te încurajează să mergi mai departe. Nouă, celor de la J&J Design, ne place să fim mereu pe val cu SOLIDWORKS.”

 Martin Staric, manager R&D

 

 

„SOLIDWORKS PDM-ul nostru îl replică pe cel al clientului, permițându-ne să ne conectăm la fluxul de lucru al acestuia și să folosim ultimile revizii ale proiectelor.”

Martin Staric, manager R&D

 

 

Construirea echipei de proiectare și inginerie 

          Optarea pentru SOLIDWORKS i-a mai ajutat pe cei de la J&J Design să se dezvolte și să-și construiască echipa de proiectare și inginerie. „În 2014, când am achiziționat SOLIDWORKS, aveam patru ingineri”, povestește Staric. „Până în 2015, numărul lor a crescut la 12. În 2016 am ajuns la 20. Astăzi, avem 30 de oameni în echipa de proiectare și inginerie, iar inginerul nostru electric a adoptat cu plăcere software-ul SOLIDWORKS Electrical. Implementarea SOLIDWORKS ne-a facilitat creșterea, noii membri ai echipei neavând nevoie de obicei de instruire.

„SOLIDWORKS este, într-o oarecare măsură, similar cu navigația. Când ești pe mare, poți simți adierea revigorantă a vântului. Cu SOLIDWORKS simți prospețimea ideilor noi și fezabile, care te încurajează să mergi mai departe. Nouă, celor de la J&J Design, ne place să fim mereu pe val, și ne menținem astfel grație SOLIDWORKS”, adaugă Staric.

Firma a apelat la designul în SOLIDWORKS Standard, la proiectarea și analiza cu SOLIDWORKS Premium, la softul de proiectare electrică SOLIDWORKS Electrical Schematics Professional, precum și la software-ul SOLIDWORKS PDM Professional. Prin implementarea SOLIDWORKS, J&J Design a redus durata ciclului proiectare-fabricație, a eliminat erorile de proiectare, a îmbunătățit procesul de revizie și schemele electrice și a obținut acces direct la datele celui mai mare client al său, fișiere și informații gestionate de SOLIDWORKS PDM.

 

Comandă Pachetul Promoțional pentru transport si mobilitate cu reducere de 6125 de euro *

  • SolidWORKS Professional
  • SolidWORKS Simulation Standard
  • SolidWORKS Composer
  • SolidWORKS Electrical

*cupon de reducere la achiziția de stații de lucru HP