Viitorul servit pe tavă: Tehnologii inteligente în bucătărie

Viitorul servit pe tavă: Tehnologii inteligente în bucătărie

Avem telefoane inteligente, conectate la mașinile noastre inteligente care, în curând, vor împânzi orașele noastre inteligente. Era tehnologizată nu începe, totuși, în afara locuinței, ci chiar în interiorul ei, în inima casei – bucătăria.

Consumatorii de aplicații

          Cum ar putea modesta bucătărie să stimuleze știința și tehnologia? Simplu – prin digitalizare. Acest centru casnic al tehnologiilor inteligente adăpostește deja diverse aplicații, axate pe o gândire intuitivă, cu ajutorul cărora puteți controla sistemele de securitate sau de iluminat, diverse dispozitive și nu numai! Vă îndreptați spre un cămin rece și neprimitor? Nu trebuie decât să scoateți telefonul din buzunar, să deschideți o aplicație și, voilà, sistemul de încălzire centrală este pornit. O simplă atingere a ecranului telefonului e suficientă pentru a vă asigura că locuința devine primitoare și confortabilă la întoarcerea dumneavoastră.

Iar dacă vă doriți și căldură spirituală, nimic mai simplu! Știați că mirosul de pâine prăjită este adesea asociat cu amintirile plăcute din copilărie și cu senzația de acasă? Revoluția smart vă întâmpină cu mirosul de pâine proaspăt prăjită de îndată ce treceți pragul casei, atât timp cât n-ați uitat, firește, să puneți pâinea în prăjitor, înainte de plecare.

Știința dispozitivelor

          Ce-ați spune de o cameră care vă permite să aruncați o privire la alimentele din frigider, indiferent dacă sunteți în drum spre casă ori la supermarket? În acest mod, aveți posibilitatea să țineți evidența produselor perisabile, cu ajutorul unui dispozitiv revoluționar, care urmărește data de expirare a acestora, ajutându-vă să reduceți pierderile, dar și cheltuielile. În medie, un român aruncă anual între 97.5 și 130 de kilograme de mâncare, în condițiile în care investește 40% din venituri pentru hrană! FridgeCam ar putea schimba situația.

Rămâneți adesea fără detergent pentru mașina de spălat vase? O mașină de spălat vase care comandă singură detergentul, de la un magazin online, înainte ca acesta să se termine, ar putea să vă scutească de o problemă. La fel cum o poate face și un Wireless charging, încărcător inclus direct în blatul de lucru din bucătărie. Tăiatul legumelor sau prepararea bucatelor n-a fost niciodată atât de hi-tech.

De la dispozitive de preparat cocktailuri, până la aparate de cafea care macină boabele conform preferințelor consumatorului, pregătind magica licoare pentru dimineața următoare, tehnologiile inteligente pentru bucătărie au menirea de a face viața oamenilor mai confortabilă, rapid și ușor, prin simpla apăsare a unui buton.

Firește, toate dispozitivele mai au nevoie de un mic ajutor din partea noastră. Acest aspect, însă, e pe punctul de a se schimba. Inovatori precum cei de la Moley ne servesc deja, în prezent, o porție de viitor. Moley este echipa care a creat primul bucătar-șef robot din lume. Scene din romanele și filmele suprarealiste de odinioară tocmai au devenit realitate, primind chiar și un upgrade.

Nu știți să gătiți? Nici o problemă!

Imaginați-vă o bucătărie în care toate preparatele sunt gătite ca la carte, cu precizia marilor bucătari-șef, deținători de stele Michelin. Tot ce trebuie să faceți este doar să vă asigurați că aveți ingredientele necesare. Indiferent cât de fantezist pare, rezultatul final este real și realmente delicios.

Uimitorul robot-bucătar al celor de la Moley gătește și mânuiește cu abilitate diverse dispozitive. O pereche de mâini articulate reproduc cu exactitate mișcările unui bucătar de la MasterChef. E o bucătărie inteligentă, automatizată, care vă pune la dispoziție orice mâncare demnă de un bucătar-șef renumit. Unicul efort al dumneavoastră este cel de a alege din gama variată de rețete disponibile. Apoi începe magia și răsfățul! Iar la final, până și vasele vor fi spălate, ceea ce, să recunoaștem, e o operațiune rar îndeplinită de către maeștrii bucătari.

Vorbim despre o tehnologie în spatele căreia se află un proces ingineresc extrem de meticulos, o planificare precisă și un design posibil grație SOLIDWORKS 3D CAD.

Atunci când erau în căutarea unor măsurători exacte, de ordinul minutelor, și a unei acurateți de ordinul milisecundelor, indispensabile în procesul preparării hranei, cei de la Moley au avut nevoie de un program de proiectare care să permită modelarea ergonomică a design-ului, dar și simularea mișcărilor necesare, cât mai apropiate de realitate. Au găsit tot ce era necesar în suita de soft-uri Solidworks.

Prezentă pe piață din acest an, invenția celor de la Moley pare să încurajeze socializarea și ospitalitatea în întreaga lume. Cu o simplă atingere a unui ecran, această bucătărie pregătește, prepară și spală vasele la final. Între timp, nu vă rămâne decât să vă relaxați și să faceți lista oaspeților.