MetraSCAN 3D, esențial în industria auto

AIC-Automotive Intelligence Center, cu sediul în Amorebieta-Etxano, Bizkaia, este un centru european dedicat generării de valoare pentru industria auto. La baza sa se află conceptul de inovare deschisă, în care companiile își îmbunătățesc poziționarea prin cooperare. Folosind studii de piață, AIC oferă servicii care îmbunătățesc capacitatea industriei auto la nivel global, integrând, într-o singură structură, formarea, cercetarea, dezvoltarea industrială și noile afaceri. În prezent, de facilitățile sale se bucură 30 de organizații, din nouă țări distincte, și peste 950 de profesioniști.

Toate proiectele AIC-Automotive Intelligence Center fac parte dintr-un program de formare, cunoscut sub numele de Extreme Automotive Program (EAP), în care viitorii profesioniști sunt instruiți să realizeze proiecte reale, într-un scenariu de companie. Pentru AIC, este important ca aceștia să dobândească competențe în digitalizare, controlul calității și analiza componentelor.

Utilizarea scanerelor 3D pentru antrenament

În programul său de formare, AIC îi învață pe cursanți cum să realizeze proiecte CAD ale componentelor. În acest scop, aveau nevoie de un sistem de măsurare, care să permită ingineria inversă și măsurarea pieselor, precum și digitizarea, atât a componentelor individuale, cât și a unei mașini complete.

Creaform le-a oferit celor de la AIC tot de ce aveau nevoie: capacitatea de a efectua scanări precise foarte rapid, post-procesarea fișierului scanat în vederea obținerii unor CAD-uri ale pieselor, producerea de hărți de culoare și rapoarte despre modul în care piesele sunt comparate cu CAD-ul original ș.a.

„Pentru a încorpora soluția de măsurare Creaform în proiectele noastre, mai mulți profesioniști din grup au fost instruiți în utilizarea și calibrarea echipamentelor, precum și a software-ului. În acest mod am putut realiza mai multe proiecte simultan, fiecare lucrând autonom. De asemenea, am oferit instruire internă unor persoane noi, astfel încât ele să poată folosi instrumentul dat în proiectele lor.”

Hector Martinez, Extreme Automotive Program Tutor la AIC

Proiect 1: Fabricarea unui parbriz

Ca parte a programului de instruire ObenCar, a fost proiectată o platformă pentru vehicule și s-a fabricat un parbriz la comandă. Pentru realizarea designului, structura șasiului vehiculului a fost digitizată, apelându-se la MetraSCAN 3D. Cu dimensiunile obtinute a fost generat designul CAD. Structura șasiului a fost compusă în principal din tuburi sudate. Ulterior, a fost proiectată o structură de susținere a parbrizului, formată din piese metalice fabricate aditiv, împreună cu profile curbe. Toate acestea au fost înșurubate pe tuburile șasiului ObenCar. La final, s-a folosit aparatura de măsurare, pentru a verifica abaterile de montaj legate de precizie, înainte de montarea finală a parbrizului.

 Proiectul 2: Proiectarea și instalarea trapei

Un alt proiect derulat pe vehiculul ObenCar a fost proiectarea și instalarea unei trape. Pentru a obține dimensiunile șasiului, tuburile sale au fost digitalizate. Rezultatele obținute au fost folosite pentru a măsura trapa și a realiza piesele structurale, utilizate pentru fixarea trapei de șasiu.

 Avantajele MetraSCAN 3D

Principalele avantaje MetraSCAN 3D sunt, fără îndoială, timpul economisit și acuratețea rezultatelor obținute. Scanerul 3D poate scana o zonă sau o parte, necesară pentru asamblare sau fabricare, cu o precizie de 0,025 mm, facilitând, totodată, măsurătorile și luarea unor decizii. După o scanare atât de precisă, ușoară și rapidă, tot ce îi rămâne utilizatorului să facă este să proceseze datele în software și să aleagă componenta piesei care trebuie exportată și formatul acesteia. În plus, este un avantaj posibilitatea de a vizualiza piesele în CAD, fără nevoia de a le desena de la zero.

„Nu ar fi fost posibil să realizăm atât de multe proiecte fără Creaform. Instrumentele lor ne-au permis să obținem informațiile necesare, cu un nivel ridicat de acuratețe. Lucrăm la mai multe proiecte de componente pentru a le adăuga vehiculului ObenCar. În paralel, facem inginerie inversă pieselor existente, de la care trebuie să obținem fișierul CAD. Instrumentele 3D Creaform sunt de mare ajutor pentru proiectarea și îmbunătățirea pieselor. Merită menționat că ne place să lucrăm cu personalul Creaform, deoarece ne oferă mereu soluții utile, ori de câte ori avem nevoie de ajutorul lor.”

Hector Martinez, Extreme Automotive Program Tutor la AIC

Descoperiți ce tehnologii 3D folosesc instituțiile de succes și lăsați-vă inspirați. Tot ce trebuie să faceți este să vă abonați la newsletter. Informațiile utile sunt la un click distanță.

    Sunt de acord să primesc ultimele noutăți în domeniul

    3D CAD/CAM3D Print3D ScanHardwarePromoții, Webinarii ,Evenimente, Cursuri


    Politica de prelucrare a datelor caracter personal
    Am citit Politica prelucrare date cu caracter personal CADWORKS și sunt de acord cu prelucrarea acestora.