Miniaturi și figurine personalizate, imprimate 3D

În ultimii ani, imprimantele 3D au devenit mai accesibile, mai simplu de utilizat și mai fiabile. Drept urmare, profesioniștii din industria divertismentului, designerii de jocuri, dar și amatorii, au adoptat această tehnologie, pentru a crea miniaturi, imprimate 3D.

Ghidul amplu, pe care vi-l propunem în cele ce urmează, axat pe crearea miniaturilor și figurinelor personalizate, imprimate 3D, vă poate ajuta să aduceți la viață modele digitale hiperrealiste, dezvăluindu-vă  procesele care trebuie utilizate, modul de procesare și vopsire a pieselor imprimate 3D, precum și locul de unde puteți obține modele 3D pentru miniaturi. În plus, postarea relevă câteva companii care utilizează deja imprimarea 3D în acest scop.

Imprimarea 3D în industria jocurilor și a divertismentului

În mai multe industrii, imprimarea 3D a devenit o tehnologie de bază pentru crearea modelelor personalizate. În domeniile modelării și divertismentului, imprimarea 3D le permite designerilor să creeze figurine, miniaturi, figuri de acțiune, modele de personaje, sculpturi, recuzită pentru filme, modele stop-motion, artă și decorațiuni realiste, detaliate, unice, replicabile și ușor modificabile, totul contra unui cost accesibil, la o viteză inegalabilă.

| Sculpturi hiperrealiste ale actorului Daniel Craig, realizate de artiștii de la Modern Life Workshop, cu ajutorul ZBrush și tehnologiei de imprimare 3D.

Imprimarea 3D joacă un rol important și în industria filmului. Responsabilii de recuzită, ca Russell Bobbitt pentru producțiile Marvel, sau Jaco Snyman – pentru serialul Raised by Wolves, dar și studioul de efecte vizuale (VFX) și design, Aaron Sims Creative, aflat în spatele producției Stranger Things, au adoptat tehnologia, deoarece economisește timp în procesul de realizare a recuzitei și stimulează originalitatea în timpul proiectării. Creația devine mai flexibilă și mai fluidă, iar recuzita și modelele pot fi realizate într-un mod mai eficient.

| Din culisele procesului de proiectare a Demogorgonului pentru Stranger Things, realizat de studioul de efecte vizuale (VFX) și design Aaron Sims Creative.

„Demogorgonul se numără printre primele tentative de imprimare 3D realizate de noi. Din start, rezultatele au fost uimitoare. Nu ne-am așteptat să putem obține detalii atât de minuțioase cu ajutorul unei imprimante 3D”.

– Aaron Sims, fondator Aaron Sims Creative

În ceea ce privește industria de gaming,  jocuri de societate precum D&D – Dungeons&Dragons – au cucerit tot mai multe comunități online. Imprimantele 3D sunt folosite de gameri la crearea miniaturilor, figurinelor, peisajelor și terenurilor D&D, precum și a altor accesorii adiacente jocului.

| O mână care prinde un controller PlayStation, concepută și tipărită de Sony Fabrication Arts, pentru un eveniment intern de premiere.

Producția aditivă oferă practici excelente de proiectare și inginerie, pentru profesioniștii și pasionații de fabricarea miniaturilor. Ambele categorii vor fi încântate să vadă că desenele lor, rod al imaginației, prind viață datorită unei imprimante 3D. 

Cele mai bune tehnologii de imprimare 3D pentru miniaturi

Toate tehnologiile de imprimare 3D utilizează un proces numit fabricație aditivă. Imprimantele 3D creează piese tridimensionale, în baza modelelor CAD, adăugând materialul strat cu strat. Producătorii de accesorii, designerii de jocuri, dar și persoanele pasionate, pot utiliza următoarele tehnologii de imprimare 3D pentru a crea diverse recuzite, miniaturi și figurine.

| Creatorul și designerul Jared Krichevsky, de la Aaron Sims Creative, folosește o imprimantă 3D pentru stereolitografie (SLA), urmărind să faciliteze realizarea unor modele digitale.

Modelare prin Extrudare Termoplastică (FDM)

Modelarea prin extrudare termică (FDM), cunoscută și sub numele de Fabricare de Filamente Fuzionate (FFF), este cea mai utilizată modalitate de imprimare 3D în rândul utilizatorilor, inclusiv printre amatori. Imprimantele 3D FDM construiesc piese prin topirea și extrudarea filamentului termoplastic, depus de o duză a imprimantei, strat cu strat, în zona de construcție.

Comparativ cu alte procese de imprimare 3D, FDM creează straturi mai groase și mai vizibile, generând produse finale mai puțin detaliate. O imprimantă 3D FDM este bună pentru tipărirea rapidă și ieftină a unor miniaturi tridimensionale, în cazul cărora detaliile fine nu sunt necesare.

În funcție de model, postprocesarea pentru piesele imprimate FDM ar putea necesita doar eliminarea suportului. Figurinele complexe, totuși, tipărite cu o imprimantă FDM, necesită structuri suplimentare de suport, care pot fi dificil de îndepărtat și au nevoie de o șlefuire prealabilă.

Imprimantele FDM reprezintă opțiunea cea mai puțin costisitoare. O imprimantă FDM de birou pentru amatori poate costa mai puțin de $500. O imprimantă FDM profesională pentru figurine costă, în medie, $2.000 – $4.000.

| O comparație între două piese , imprimate cu FDM și, respectiv – SLA 3D. 

Stereolitografie (SLA)

Imprimantele stereolitografice (SLA) sunt cele mai versatile și mai precise imprimante desktop 3D de pe piață. Tehnologia de imprimare SLA implică utilizarea fascicului laser pentru solidificarea unei rășini fotopolimerice lichide, aflate în cuva de construcție a imprimantei. Imprimarea 3D cu rășină produce miniaturi și figurine detaliate, de o calitate superioară, folosind o gamă variată de materiale de ultimă generație.

| Imprimantele 3D SLA pot crea miniaturi și figurine cu detalii fine și suprafețe cu finisaj neted. Piesă tipărită pe o imprimantă 3D SLA Form 3. 

Imprimantele 3D cu rășină lichidă contribuie la realizarea unor modele, figurine și miniaturi cu o rezoluție înaltă. Inclusiv cele mai mici piese tipărite au detaliile realizate minuțios.

O figurină tipărită la o imprimantă SLA necesită ulterior timp pentru procesul de post-întărire, dar sunt disponibile și opțiuni automate de post-întărire. Structurile de sprijin din imprimantele SLA, în special din imprimantele stereolitografice cu forță redusă (LFS), cum ar fi Formlabs Form 3 și Form 3L, sunt ușor de îndepărtat.

De asemenea, imprimantele SLA 3D oferă o gamă largă de materiale, cum ar fi siliconul, cositorul sau ceara, făcând posibile modele altfel irealizabile prin metoda de imprimare 3D tradițională.

Prețul unei imprimante calitative SLA 3D, de înaltă rezoluție, de la Formlabs, perfectă pentru miniaturi și figurine, începe de la $ 3.499 USD. Prețul unei imprimante  SLA 3D de format mare începe de la $10.999.

| Jaco Snyman, fondatorul Dreamsmith Studio, arată cum a folosit imprimarea 3D pentru serialul HBO Max – Raised by Wolves. 

„Pentru lucruri mai mari, care nu necesită multe detalii, sau pentru fabricarea matrițelor, folosesc imprimante 3D FDM. Pentru imprimarea pieselor finale, detaliate, cu un finisaj frumos, apelez în special la imprimanta 3D Formlabs [SLA]”.

Jaco Snyman, fondatorul Dreamsmith și principalul designer de proteze din seria Raised by Wolves

Sinterizare Laser Selectivă (SLS)

Sinterizarea laser selectivă (SLS) utilizează un laser de mare putere, pentru topirea unor pulberi în straturi succesive. Deoarece pulberea nefuzionată susține piesa în timpul imprimării, nu este nevoie de alte structuri de sprijin. Acest lucru face ca imprimarea 3D sub formă de pulbere să fie ideală pentru modele și geometrii complexe, inclusiv pentru piese cu detalii în interior, pereți subțiri și poroși. 

| Imprimarea 3D SLS este ideală pentru modele și geometrii complexe. Piesă imprimată pe o imprimantă 3D Fuse 1 SLS. 

Piesele SLS au o suprafață ușor granulată. Liniile straturilor sunt aproape invizibile. Cel mai comun material pentru sinterizarea selectivă cu laser este nylonul, un material termoplastic, perfect atât pentru prototiparea funcțională, cât și pentru producția obiectelor cu uz final.

Deoarece imprimantele SLS sunt mașini industriale, prețul lor este de obicei mai mare, începând de la aproximativ $100.000, ceea ce le face, deseori, inaccesibile pentru multe companii. Pentru a rezolva problema, Formlabs a introdus recent Formlabs Fuse 1, prima imprimantă 3D SLS industrială de top, care oferă calitate înaltă la un cost de 5 ori mai mic față de cel al sistemelor SLS industriale tradiționale, începând cu $18.499.

Binder Jetting

Binder Jetting este similar cu imprimarea SLS, dar folosește, în loc de căldură, un agent-liant pentru a lega pulberea. La confecționarea modelelor, jetul de liant este cel mai frecvent utilizat pentru crearea figurinelor color din gresie.

La fel ca SLS, jetul de liant nu necesită structuri de susținere, deoarece pulberea din jur oferă suportul necesar. Cu toate acestea, piesele realizată cu o imprimantă Binder Jetting sunt foarte fragile și au o porozitate sporită. Prin urmare, procesul dat nu este ideal pentru realizarea modelelor complexe. Din cauza fragilității materialului, piesele se pot rupe în timpul post-procesării. Imprimantele 3D Binder Jetting sunt mașini industriale scumpe, cu prețuri cuprinse între $30.000 și $100.000.

| Figurine imprimate cu Binder Jetting. (sursa: Shapeways) 

Sfaturi pentru imprimarea 3D a unor miniaturi

Detaliile și precizia, necesare pentru tipărirea miniaturilor, se pot dovedi o adevărată provocare. Dincolo de procesul de imprimare, post-procesarea are un impact major asupra miniaturii finale. Găsiți în continuare câteva sfaturi utile cu privire la pregătirea și imprimarea miniaturilor 3D.

| Figurină Hulk, extrem de detaliată, realizată cu imprimare 3D de către Aarom Sims Creative. 

Îmbunătățirea calității imprimării 3D

Doi factori majori influențează calitatea imprimărilor 3D: liniile straturilor și structurile de susținere.

Cu cât straturile utilizate pentru figura imprimată 3D sunt mai groase, cu atât liniile straturilor vor fi mai vizibile. Liniile groase generează un efect de „scară” pe suprafețele plane sau înclinate, sau fac ca suprafețele rotunde să pară „pixelate”. Grosimea mai mică a stratului garantează o calitate superioară a suprafeței și, implicit, piese mai fine.

Imprimarea FDM tinde să utilizeze straturi mai groase, iar liniile stratului sunt mai vizibile, inclusiv la aceeași înălțime a stratului, datorită modului în care sunt formate piesele. Imprimantele SLA, în schimb, pot imprima în straturi a căror grosime variază, inclusiv straturi incredibil de subțiri – de 25 de microni, în funcție de calitatea de imprimare dorită, ceea ce le transformă în alegerea ideală pentru piese detaliate. Imprimantele SLS și Binder Jetting imprimă în straturi de aproximativ 100-110 microni, însă liniile generate de straturi sunt aproape invizibile pe piesele finale.

În imprimantele FDM și SLA, procesului de imprimare include structuri de sprijin pentru piese. Aceste structuri trebuie eliminate ulterior, un proces ce se poate dovedi dificil în cazul imprimării FDM, dar destul de ușor în cazul imprimării SLA (în funcție de orientarea piesei). Cu cât e mai complicat procesul de îndepărtare a suportului, cu atât sunt șanse mai mari ca să rămână urme pe produsul finit, fiind nevoie de o șlefuire/lustruire suplimentară pentru un finisaj de calitate.

| Eliminarea suportului unei piese tipărite pe imprimanta 3D SLA Form 3.

Post-procesarea miniaturilor imprimate 3D

Modelele dvs. nu vor fi gata fără finisajul perfect. După tipărire, post-procesarea miniaturilor (= amorsare și vopsire) le va perfecționa și personaliza, pentru a le face cu adevărat unice.

Pregătirea miniaturilor pentru vopsire

| Pregătirea unei miniaturi imprimate 3D înainte de vopsire. 

Puteți finisa o figurină tipărită 3D în funcție de scopul ei final. Multe modele arată grozav direct din imprimantă, dar le puteți îmbunătăți vopsindu-le.

Înainte de vopsire, asigurați-vă că ați îndepărtat structurile de susținere ale figurinele imprimate. De asemenea, șlefuiți-le pentru a elimina urmele lăsate de structurile de susținere. Finisajul depinde de șlefuirea și lustruirea piesei. Pentru imprimările FDM poate fi necesară șlefuirea suplimentară, pentru a reduce efectul de „scară”, generat de straturi, în timp ce figurinele tipărite SLA ar trebui să aibă din start o suprafață netedă.

După șlefuirea miniaturii 3D, vă recomandăm să aplicați un grund. Alegerea grundului potrivit va da miniaturii un finisaj profesional.


| Descoperiți importanța amorsării în vederea facilitării procesului de vopsire al pieselor imprimate 3D și al creării unor suprafețe finale impecabile.

Tipuri de vopsea pentru miniaturi 3D

| Comparație între doi dinozauri miniaturali, imprimați 3D, înainte și după ce au fost pictați.

Pentru pictarea manuală detaliată a miniaturilor imprimate 3D, vopseaua acrilică este o opțiune versatilă. De obicei, vopseaua acrilică se leagă bine de plastic. Nu uitați să verificați înainte dacă vopseaua pe care ați ales-o este descrisă ca fiind potrivită pentru „plastic” sau „suprafețe multiple” și să apelați la amorsare înainte de vopsire.
Aplicată corect, vopseaua spray poate oferi, la rându-i, un finisaj neted și lucios miniaturii dvs. personalizate. Finisajul cu vopsea spray arată profesionist dacă aplicați un grund bun și un strat gros pentru consistența culorii. Terminați întotdeauna procesul cu un strat de acoperire rezistent la pete.

| Vizionați modul în care vă puteți transforma miniatura imprimată 3D într-un model colorat, expozabil, cu ajutorul vopsirii cu spray.

Aprovizionarea cu modele 3D pentru miniaturi

Imprimarea 3D începe întotdeauna cu un model digital. Puteți descărca un model miniatural gratuit sau contra plată, puteți proiecta singur modelul, sau puteți scana un obiect existent, transformându-l într-un fișier 3D.

Fișiere cu miniaturi descărcabile

Dacă sunteți la începutul călătoriei dvs. în universul imprimării 3D, descărcarea unor proiecte prefabricate vă poate facilita munca. Există mari comunități online a căror sferă de activitate gravitează în jurul miniaturilor inspirate de jocuri, cum ar fi figurinele Dungeons&Dragons. Verificarea comunităților precum Pinshape, MyMiniFactory, Cults sau Thingiverse este o modalitate excelentă de a găsi modele 3D miniaturale gratuite pentru propriile imprimări.
| Model 3D Forest Dragon, disponibil pentru descărcare gratuită în Pinshape (proiectat de Dutchmogul).

Software de proiectare pentru miniaturi imprimate 3D

| Aaron Sims Creative creează resurse 3D digitale pentru Stranger Things.

Software-ul potrivit de modelare 3D vă ajută să proiectați propriile miniaturi personalizate, pregătite pentru a fi imprimate 3D. Pentru crearea miniaturilor sunt necesare capacități de proiectare detaliate. Software-ul CAD specializat în proiectarea sau animația jocurilor video oferă adesea instrumentele necesare pentru crearea de miniaturi realiste. De exemplu, ZBrush este un instrument de sculptură digitală care combină mai multe tehnici artistice pentru elaborarea unor modele de înaltă rezoluție. Utilizatorii proiectează în special filme, jocuri și animații pe ZBrush, ceea ce-l face ideal pentru figurinele realiste. Puteți afla mai multe despre modul în care ZBrush este util la modelarea, vizualizarea și realizarea sculpturilor digitale, vizionând un webinar.

Scanarea miniaturilor pentru imprimare 3D

O piesă 3D personalizată nu trebuie să se bazeze pe un design digital complet original. Puteți scana 3D un obiect deja existent. Sunt mai multe opțiuni de scanare disponibile, de la camere ieftine cu senzor de adâncime și fotogrametrie, până la scanere profesionale, de înaltă rezoluție.

Deseori, înainte de imprimarea 3D a unei piese, e necesar să vă adaptați, să optimizați și să finalizați scanările 3D. Cu Meshmixer este posibil atât să optimizați un mesh triunghiular, cât și să refaceți secțiuni întregi, să stilizați modelul sau să îi adăugați caracteristici utile.

Imprimați miniaturi 3D

Fie că sunteți un sculptor profesionist, un producător de modele, un amator entuziast sau un gamer, SLA 3D este un instrument ideal pentru a da viață modelelor digitale hiperrealiste în câteva ore, chiar la birou.
Începeți să tipăriți 3D propriile miniaturi și figurine personalizate cu Form 3. Bucurați-vă de detalii incredibile, la un preț accesibil. Aduceți la viață cele mai îndrăznețe idei cu Form 3L.

    Sunt de acord să primesc ultimele noutăți în domeniul

    3D CAD/CAM3D Print3D ScanHardwarePromoții, Webinarii ,Evenimente, Cursuri


    Politica de prelucrare a datelor caracter personal
    Am citit Politica prelucrare date cu caracter personal CADWORKS și sunt de acord cu prelucrarea acestora.