Scanare 3D Oriunde: Limita e Cerul

Scanare 3D Oriunde: Limita e Cerul

3D Scanning Anywhere a încheiat anul 2018 cu un nou experiment.

După ce a demonstrat că HandySCAN 3D nu-și pierde precizia, indiferent pe ce teren este utilizat, Simon a decis să crească miza provocării. Măsurătorile urmau să fie făcute la 1000 de metri altitudine, în aer, cu ajutorul unei mașini de măsurat în coordonate (CMM). Pentru a-și pune planul în aplicare, a colaborat cu Peter Warburton, manager dezvoltare  Creaform, dar și pilot al unui avion personal, realizat dupa un proiect propriu. După ce au colectat, cu ajutorul unui CMM, într-un laborator controlat, măsurătorile unei cale cu lungime etalon, cei doi au repetat procesul cu un scaner 3D portabil, de această dată – în timpul zborului. Scopul a fost să demonstreze că HandySCAN 3D este o alternativă metrologică la instrumentele de măsură tradiționale.

Măsurători exacte, oriunde, oricând

          Mașinile de măsurat în coordonate sunt o tehnologie fiabilă. Totuși, pe măsură ce industria prelucrătoare se dezvoltă, un instrument de măsurare voluminos și fix, departe de linia de producție, devine din ce în ce mai puțin eficient. Mutarea pieselor dintr-o parte în alta, necesară în asemenea condiții, înseamnă timp pierdut și costuri suplimentare. În plus, nu toate piesele pot ajunge pe, sau în preajma unei mașini de măsurat în coordonate, din cauza zonei de lucru limitate a acestora.

Cu un dispozitiv portabil de scanare 3D asemenea probleme dispar. Aparatele sunt convenabile și se adaptează la orice mediu de lucru, putând fi integrate eficient în procesul de producție. De la achiziția manuală a datelor, la inspecția automată, rezultatele scanerelor portabile 3D nu sunt afectate de mediul înconjurător și sunt independente de utilizator. Prin urmare, vibrațiile externe sau experiența anterioară a utilizatorului cu tehnologia nu va avea nici un impact asupra măsurătorilor.

După cum se poate observa în acest episod 3D Scanning Anywhere, aplicația HandySCAN 3D poate fi utilizată chiar și în spații restrânse, cum ar fi cabina piloților dintr-un avion de mici dimensiuni. Tehnologia noastră TRUportability permite oricui să efectueze o scanare 3D pe forme complexe, chiar dacă acestea nu sunt ușor accesibile. De exemplu, în cazul în care ar trebui să realizați inspectația unei componente poziționate într-un spațiu restrâns al unei mașini, sau al unui avion, un scanner 3D portabil, cum este HandySCAN 3D, devine cel mai bun instrument metrologic pentru a realiza acest lucru.

Mediu necontrolabil? Nu vă faceți griji!

Utilizați platforma software Vxelements de la Creaform pentru a crea plane și a extrage măsurători din scanările 3D.

          Experimentul lui Simon este cu atât mai impresionant cu cât măsurătorile, făcute cu ajutorul scanerului portabil 3D, au fost realizate în condiții realmente nefavorabile preciziei: vreme rece, mediu mobil, spațiu restrâns, la 1000 de metri înălțime și 100 km/h. Într-un mediu de laborator, asemenea condiții instabile i-ar speria chiar și pe cei mai versați utilizatori ai unei mașini de măsurat în coordonate.

HandySCAN 3D a făcut față situației. Cu ajutorul acestuia, fost  măsurat blocul etalon de 7,62 cm, cu o mică deviere de 35 μ (0,035 mm) față de măsuratorile obținute cu CMM. Această deviație s-a datorat diferențelor termice mari, apărute față de condițiile de laborator. Întrucât HandySCAN 3D funcționează la temperaturi cuprinse între 5°–40°C, temperatura scăzută de 12°C din aer nu a fost o barieră în ceea ce privește precizia. Prin urmare, precizia metrologică este la îndemâna dumneavoastră, indiferent unde și în ce mediu vă aflați. Grație Creaform, evaluarea daunelor, identificarea problemelor de execuție, asamblarea pieselor personalizate și efectuarea controlului calității au devenit mult mai accesibile pentru industrii.

          Sunteți curioși ce experimente noi va încerca Simon cu HandySCAN 3D? Atunci rămâneți aproape! Între timp, îl puteți vedea cum folosește acuratețea și simplitatea produselor Creaform pentru a scana 3D pe pârtie (down the slopes ) și pe piste de curse (on the race track)!

Articol preluat de pe blogul Creaform.