Ce puteți face cu o imprimantă 3D?

Când vine vorba de imprimarea 3D, vă gândiți doar la prototipuri, figurine sau jucării? Este timpul să extindeți lista.  În zilele noastre, imprimarea 3D este utilizată într-o varietate de moduri inovatoare, făcând ca lumea, cea de pe uscat, de pe mare sau de pe… Marte, să devină un loc mai bun. 

O casă imprimată 3D

Sursă: BANDD Designs/ICON/New Story

New Story, o companie non-profit de locuințe din San Francisco, au colaborat cu cei de la Icon, dezvoltatori de tehnologii avansate pentru construcții, realizând, cu ajutorul unei imprimante 3D, o casă de 350 de metri pătrați, în doar 48 de ore, la un preț de 10.000 de dolari. Se urmărește ca proiecțiile caselor de 600 – 800 de metri pătrați, bazate pe aceslași prototip, să coste mai puțin de 4.000 de dolari, timpul de construcție fiind, la rându-i, înjumătățit (= 24 de ore). Aceste case rapide și accesibile sunt proiectate pentru a fi utilizate în diverse scopuri și  locații – de la oferirea de locuințe economice în Texas, până la oferirea de locuințe pentru clima și terenurile dificile din El Salvador.

Proiectul se extinde, însă, dincolo de planeta Pământ! NASA a lansat o provocare legată de habitatele imprimate 3D. Inițiativa stimulează inovația în tehnologiile de construcție, urmărind imprimarea autonomă a habitatelor 3D cu resurse indigene și materiale reciclabile… pe Lună, Marte și alte planete.

Recif de corali, imprimat 3D

Sursă: Alex Goad, Reef Design Lab

Ecosistemele delicate, responsabile de susținerea recifelor de corali din întreaga lume, sunt deja victimele creșterii temperaturii apei oceanice. Inginerii și oamenii de știință explorează posibilitatea utilizării imprimării 3D pentru a crea recife „noi” de corali, oferind astfel o soluție temporară, dar suficient de flexibilă, pentru recrearea formelor complexe de corali și revitalizarea vieții marine. Recifele de corali sunt esențiale pentru protejarea țărmului împotriva eroziunii și  a fluxurilor puternice (tsunami), dar și pentru protejarea vietăților acvatice.

Bioprintare 3D

Sursă: UoT

Pe plan medical, cercetătorii dezvoltă sisteme de imprimare 3D care imprimă țesuturi vii peste răni profunde și arsuri grave. De exemplu, oamenii de știință de la Universitatea din Toronto și Institutul de Cercetare Sunnybrook au creat un bioprinter 3D portabil, care imprimă celule epiteliale, pentru a trata victimele arsurilor. O altă echipă, de la Școala de Medicină Wake Forest, a dezvoltat o imprimantă 3D care folosește, în loc de cerneală, celule ale pielii, acoperind țesutul epitelial deteriorat cu o piele nouă, sănătoasă.

Unelte industriale, imprimate 3D

Sursă: Siemens Gas & Power

Folosind imprimantele industriale 3D de la Markforged și un material din fibră de carbon, Siemens Gas & Power a creat un fierăstrău circular personalizat, imprimat  3D, având nevoie să achiziționeze doar motorul și lama pentru el.

Divizia Gas & Power furnizează compresoare, generatoare și turbine în întreaga lume. Adesea, carcasele turbinei cu gaz necesită întreținere. Astfel, inginerii trebuie să folosească un fierăstrău circular pentru a le repara. Fierăstrăiele standard nu sunt conturate. Prin urmare, Gas & Power obișnuia să trimită toate componentele în străinătate, fiind nevoită să aștepte realizarea plăcilor personalizate și apoi să reasambleze instrumentul, atunci când primeau toate piesele necesare. Datorită utilizării componentelor tipărite 3D, echipa a economisit aproximativ 8.000 de dolari per instrument! și a redus timpul de livrare cu 35 de zile. Acum, inginerii de la Gas & Power pot repara eficient turbinele problematice, fără a aștepta ajutor din partea unor terți.

Imprimarea 3D nu cunoaște limite

Există mult mai multe moduri de utilizare a imprimantelor 3D, în nenumărate sfere de activitate, apelând la o varietate de tehnologii și materiale inovatoare. Gândiți-vă la stomatologie, fabricarea ochelarilor sau protezelor, designul de mobilier, la arheologie, paleontologie sau științe criminalistice. Diversitatea domeniilor de utilizare creativă a imprimantelor 3D va continua să crească, iar odată cu ele se va îmbunătăți modul în care trăim și lucrăm. 

    Sunt de acord să primesc ultimele noutăți în domeniul

    3D CAD/CAM3D Print3D ScanHardwarePromoții, Webinarii ,Evenimente, Cursuri


    Politica de prelucrare a datelor caracter personal
    Am citit Politica prelucrare date cu caracter personal CADWORKS și sunt de acord cu prelucrarea acestora.